Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.07.2015.
08:32
Z. Mirković - Vesti A

Evropa plovi kroz oluju

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je juče da se ukrajinska kriza ne može rešiti vojnim, već političkim rešenjem, jer bez političkog rešenja tog konflikta Evropa se neće vratiti na stari put ka svojim principima koegzistencije i zajedničke budućnosti.

Reuters
Žuri sa preuzimanjem Oebs-a: Štajnmajer u Beču

Štajnmajer je u obraćanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs), kao predstavnik Nemačke, zemlje koja će iduće godine od Srbije preuzeti vođenje ove organizacije, kazao da "brod Evropa trenutno plovi kroz olujne vode" jer je na istoku suočen s ozbiljnim konfliktom, najtežim od hladnog rata, ali i zbog više drugih konflikata u svom susedstvu.

Po njegovim rečima, radi se o krizi sa kojom se do sada nije suočavao u svojoj političkoj karijeri, kao ni predstavnici drugih zemalja Oebs, pa da niko, pa ni on sam, nije mogao ni da zamisli, par godina unazad, ovu situaciju.

"Ovo olujno vreme kroz koje prolazimo je period testa za Oebs, ali i za mir u Evropi", uveren je Štajnmajer dodajući da Nemačka tokom tog testa preuzima kormilo organizacije i da namerava da pomogne da "ona bezbedno plovi do luke kroz olujno more".

Nemačka vlada, po njegovim rečima, svesna je da se ne radi o "ekskurziji po lepom vremenu", ali Nemci znaju koliko duguju Oebsu i žele da daju svoj doprinos.

On je dodao da ekonomska razmena može da ojača poverenje, zbog čega je bitno da se Oebs dalje angažuje i u ekonomskim pitanjama, a u tome je bitno povezivanje zemalja kroz infrastrukturu.

Predsedavanje Nemačke, kako je naveo, oslanjaće se na tri stuba - dijalog, poverenje i bezbednost - koji su, kako je dodao, "kompas koji treba da vodi kroz olujno vreme".

Podrška Srbije

Predsedavajući Stalnom savetu Oebsa, ambasador Srbije Vuk Žugić, pozdravljajući visokog gosta, rekao je da Nemačka preuzima OEBS u izazovno vreme, te da će kriza u Ukrajini zasigurno dominirati agendom. On je istakao da će Srbija dati punu podršku predsedavajućem tokom iduće godine kao članica Trojke OEBS.

"Kriza u Ukrajini je vratila oružane konflikte na naš kontinent. I pored sporazuma o primirju iz Minska, ljudi i dalje umiru i dalje vidimo vojne akcije i previše kršenja sporazuma", konstatovao je šef nemačke diplomatije. On je podvukao da se mora ojačati stub bezbednosti, dodajući da Oebs ostaje ključni instrument u prevenciji i rešavanju konflikata u Evropi.

POVEZANE VESTI

Petak 03.07.2015. 10:16
Nije vam bilo olujno vrijeme kada ste rasturali Jigoslaviju i izazvali građanski rat, nije vam smetalo ni bombardovanje Srbije i današnja okupacija KiM ! Ali pošto se radi o Rusiji, onda je taj problem na istoku oluja za evropu ! Kako ih više nije sramota zbog ovakvog licemjerja !??
Petak 03.07.2015. 09:37
Занимљива је појава да се ови вајни швапски политичари константно баве стањем у Свету и последицама таквог стања а још нису стисли јајца да проговоре о узроцима свих тих дешавања?!! На пример, Штанмајерче би могло да нам објасни ко је организовао и наоружавао џихадисте у Сирији, Ал Каиду у Либији, Тунису, муслиманске екстремисте у Египту, ИГИЛ у Ираку, ко је потрошио милијарде долара и зашто, на Галицијске ф-а-ш-и-с-т-е у Окрајини....нису ваљда они сендвичи које је по Мајдану делила Викторија Нуланд коштали милијарде долара??!!! Но швабе су и познате као људи без јаја али и без мозга што су одувек знали да искористе англосаксонске и Фашингтонске сотоне и убеде их да остављају кости по Источној Европи зарад њиховог богаћења. Аферим Штајнмајерчићу!!!
Petak 03.07.2015. 08:49
Gospodine Stajnmajeru nema tu sta da se resava , Ukrajina je za sva vremena ruska proslost !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online