Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti A

Neboderi mrtvih u Izraelu

Višespratnica zvana Džungla od betona daleko je od svih važnih puteva u Izraelu, ali njenim stanovnicima to neće biti važno. Budući stanari ovog solitera nisu više među živima, a soliter će im biti mesto večnog počinka. Izrael je na čelu globalnog pokreta za izgradnju vertikalnih grobalja u gusto naseljenim zemljama. Ovo će uskoro biti jedina opcija za preminule u Svetoj zemlji.

Tanjug/AP
Groblje Jarkon - nova zgrada za pokojnike

U početku je bilo oklevanja i konsultacija sa rabinima, ali su ovaj koncept sahranjivanja na kraju prihvatili kao najpraktičnije rešenje jer su stara gradska groblja dupke puna. Tako arhitekta Tuvia Sagiv kaže: "Nerazumno je da živimo u soliterima, jedni drugima na glavama, a da posle smrti boravimo u vilama".

Njiva je za žive

Jedan od zagovornika novog načina sahranjivanja poručio je svojim sunarodnicima:
- Ko želi da se sahranjuje u otvorenom polju, neka to i čini sve dok ne ugrožava naše živote. Dakle, ako nema više prostora za izgradnju domova u Jerusalimu, neka ih ukopaju u slojevima. Bog nam je dao zemlju za život, a ne za smrt.

Groblje Jarkon na periferiji Tel Aviva zauzima 150 hektara i ima 110.000 grobova. Sagiv sada gradi 30 višespratnica gde će biti smešteno četvrt miliona grobova. Soliteri su visoki 22 metra i imaju prostrane terase sa zelenilom. Oni će biti dovoljni za narednih 25 godina. Rabin Jakov Ruža podržao je novi način sahranjivanja govoreći da su soliteri, u stvari, veštačke pećine i da se tako ljudski rod vraća na drevne početke.

U Izraelu godišnje umre 35.000 ljudi i veliki je problem gde će biti sahranjeni. Obično se jedno grobno mesto koristi za dvoje, a nudi se i mogućnost ukopa u nišama koje su ugrađene u zidove. Soliteri za mrtve su još u fazi izgradnje, ali se može unapred platiti grobno mesto. Ovaj projekat ima i protivnike, a među njima je Šmuel Slavin, bivši ministar finansija, koji predlaže sahranjivanje u udaljenim područjima, poput pustinje Negev u južnom Izraelu. Zasad, za sve one koji insistiraju na tradicionalnom ukopu postoji šansa da budu sahranjeni u zemlji, ali će morati da idu daleko.

Vertikalno rešenje

Četvrt Josefov u starom delu Praga je stara jevrejska četvrt, a njeno staro groblje zanimljivo je tome što ima više slojeva tj. grobovi se nalaze jedan iznad drugoga. Naime, ograničen prostor nije dozvoljavao širenje groblja horizontalno, pa se groblje moralo proširiti vertikalno. Groblje ima oko 12.000 nadgrobnih ploča koje su iskošene, porušene i naslanjaju se jedna na druge, a najstarije nadgrobne ploče podignute su 1439. godine.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online