Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti A

Brazilski pokojnici najbliži nebu

Iako je samo 50 kilometara udaljen od Sao Paula, Santos je drugi grad po veličini u Brazilu. Svojom bogatom kolonijalnom arhitekturom iz 16. veka, tramvajima i kafićima ovaj grad na ostrvu Svetog Vinsenta omiljena je vikend destinacija žitelja Sao Paula. Spomen nekropola ekumenika je kompleks zgrada, koji se nalazi u centru grada i našao se na stranicama Ginisove knjige rekorda kao najviše groblje na svetu.

Tanjug/AP
Moderno groblje u gradu Santosu u Brazilu podeća na kompleks poslovnih zgrada

Sagrađeno je 1984. godine i podseća na socrealstički kancelarijski blok zgrada. Kovčezi su smešteni u niše. Kad se završi i peta zgrada, groblje će imati kapacitet od 180.000 grobnih mesta, a najviši grob će biti 108 metara bliži nebu od tradicionalnog. Zasad je ovde 16.000 grobova na 14 spratova. Predviđeni su posebni spratovi za različite religije, a groblje je opremljeno i prvoklasnim restoranom, koncertnom dvoranom i luksuzno opremljenim salama. U salu za pogrebe može stati 300 ljudi, a opremljena je crnim kožnim stolicama poređanim na belom mermeru. Sala ima i mini bar, odvojeni apartman i konobara.

Pogled na stadion

Otac fudbalske legende Peleta sahranjen je u najvišem svetskom groblju koje ima pogled na fudbalski stadion, gde je Pele požnjeo mnoge ovacije. Malo dalje pruža se Atlantski okean.

Predvorje zgrade izgleda poput lobija luksuznog hotela a posetioca dočekuju zvuci klavira i violine. Zbog visokih temperatura tela pokojnika u Brazilu moraju biti pokopana u roku od 24 sata, pa groblje radi non-stop, 365 dana u godini. Za ljude koji dolaze iz daleka predviđene su čak i sobe za spavanje, a na raspolaganju im je i medicinska sestra.

Svaki sprat ima red numerisanih blokova sa 150 grobnica. Svaki grob može primiti šest tela, a opremljen je sistemom ventilacije. Ako porodica želi, telo posle tri godine može biti ekshumirano, a kosti preseljene u poseban deo. Trogodišnji najam grobnog mesta košta između 5.900 i 21.000 dolara, u zavisnosti od dela zgrade gde se nalazi. Takođe po posebnoj ceni može se iznajminti i porodična spomen-soba.

Ispred se nalazi jezero s vodopadima, a iza se proteže botanički vrt gde se gaje orhideje, egzotično drveće, ali i paunovi i pauk majmuni. Groblje je postalo velika turistička atrakcija u Brazilu, te je proglašeno najboljim u zemlji.

Tanjug/AP
Groblje u Santosu je najviše groblje na svetu

Urne s delfinima

U zgradi se nalazi i prvi privatni krematorijum. Sprovod se okuplja u sobi koja podseća na bioskop, a kovčeg se nalazi na pozornici. Na kraju sprovoda on polako nestaje u podu. Krematorijum nudi širok izbor urni. Najpopularnija su urne u obliku knjige i urne sa delfinima ili stilizovanim okeanskim talasima.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online