Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.07.2015.
07:47
S. Janković - Vesti A

Obama više ne broji republikance

Mada su predsednički izbori u SAD zakazani tek za jesen iduće godine, već ovih dana uveliko pljušte nominacije mogućih kandidata u dve vodeće stranke u SAD. Taj talas političara "zagledanih" u prozore Bele kuće, rešenih da se dokopaju najpoželjnijeg radnog mesta u Americi, raste kao cunami.

Tanjug/AP
On odlazi: Barak Obama

Da je rano započeta trka dostigla neviđene razmere, svedoči i aktuelni stanar tog zdanja Barak Obama, koji je medijima poverio da ga "zabavlja to što je potpuno izgubio uvid u broj nominacija iz redova Republikanske stranke".

Na toj listi se pre nekoliko dana našlo i 15. ime, Skota Vokera, guvernera savezne države Viskonsin. Reč je o desničaru, konzervativcu koji će podršku tražiti u tom krugu pristalica republikanaca.

Nije bez draži i uzbuđenja ni istovetna trka među Obaminim demokratama. U ovom času je najzanimljivije sučeljavanje između Hilari Klinton i Bernarda Bernija Sandersa.

Klintonova kao bivša prva dama, senator, pa šef američke diplomatije, neće lako izaći sa prvim "socijalističkim senatorom" u istoriji SAD, Sandersom (73) koji u anketama, po podršci birača, zaostaje za njom svega osam procenata.

Među muškom populacijom, ovaj prvi nezavisni kongresmen od 1950. godine naovamo, popularniji je od Klintonove koja inače važi (ili bar njen izborni štab nameće takav stav javnom mnjenju) za najizglednijeg kandidata iz redova Demokratske partije.

Veliki američki mediji pri tom upadljivo ignorišu Bernija Sandersa, što ne čudi s obzirom na njegove političke stavove, ali i već spominjani pritisak iz konkurentskog štaba dinastije Klinton.

Vremešni Berni je tokom svog višedecenijskog bavljenja politikom dosledno i otvoreno zastupao poziciju progresivnog demokratskog socijaliste koji se bori za radnike, etničke i seksualne manjine. Usprotivio se američkim intervencijama i ratnim kampanjama po svetu, napadao je vojno-industrijski kompleks, ali i zakone donete posle atentata iz 2001. godina kojima je smanjen nivo ljudskih sloboda u SAD. Zalaže se zdušno za pravedniju raspodelu i smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih Amerikanaca, ističući da "99 odsto svih prihoda danas ide u džepove jednog procenta stanovništva".

Crnci se premišljaju

Mada je Sandersa zdušno podržao popularni tamnoputi profesor Kornel Vest, među običnim Afroamerikancima još nije uspeo da zadobije sigurne glasače. Vest je inače Obamu opisao kao "ratnog zločinca, tamnoputog Rokfelerovog republikanca, crnu maskotu oligarha sa Vol strita i predsednika koji ubija dronovima".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.07.2015. 14:45
• Kod Putina kandidati za najpozeljnije radno mesto u Rusiji zavrsavaju kao Boris Nemcov ili u najboljem slucaju kao Mihail Hodorkovski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online