Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti A

Njujorška groblja omiljena izletišta

U svetu mrtvih u Njujorku puca po svim šavovima, tvrdi Ričard Fišman, direktor uprave groblja države Njujork.

- Osim na malom groblju gore na Menhetnu, na čitavom ostrvu nema nijedan grob koji je slobodan.

Tanjug/AP
Nema mesta na groblju Vašington u Njujorku

Ista je situacija i na groblju Vašington u Bruklinu. Ovo, uglavnom rusko-jevrejsko groblje nastalo je 1856. godine kao i sva groblja u Njujorku, i ispunjeno je do poslednjeg mesta.

Već pola veka nije otvoreno novo groblje a postojećih 35 je zauzeto. Tako 60.000 pokojnika, koliko ih umre svake godine u gradu, moraju smeštaj da nađu na drugoj strani. Ko želi da bude sahranjen u Njujorku, mora da ode u Bruklin, Kvins ili Bronks, a i tamo je puno, ali se još pronalazi poneki komadić zemlje. Već godinama je širina sanduka ograničena na 66 cm, pa nekad pogrebnici pokojnika doslovce guraju u kovčeg. Njujorčani su spremni da plate i 12.000 dolara za grob koji će im biti u blizini, a porodične grobnice, zavisno od položaja, lako mogu da koštaju i milion dolara.

Tanjug/AP
 

Najveće njujorško groblje je Grinvud, koje se nalazi u Bruklinu. Međutim, i ovde jedva da ima koje slobodno mesto. Na nadgrobnim pločama tamo stoje poznata imena poput Tifanija, ali i njujorških gangstera kao što je Bil Krvnik. Ovo groblje najčešće posećuju turisti, a ovde se svake godine održava i muzički spektakl Anđeli i akordi. Stara groblja u Americi sve češće postaju turističke destinacije i mesta gde ljudi dolaze na odmor, poput izleta u prirodu, jer je u velikim gradovima zelenilo preostalo uglavnom na grobljima.

Ormar za pepeo

Dva velika kvadrata od mermera, visoka pet metara, na Triniti groblju predstavljaju svojevrsni ormar za urne. U malim pretincima smešten je pepeo nekadašnjih stanovnika svih delova Njujorka. Ovi mali pretinci bili su im jedina prilika da ostanu na Menhetnu, ali i to je njihovu rodbinu koštalo najmanje 9.000 dolara. Pravi grob na nekom groblju ne samo da se ne može platiti, nego se ne može ni kupiti.


Vandalski napad

Grad Njujork doneo je Zakon o seoskom groblju 1847. godine, što je omogućilo izgradnju groblja izvan grada, pa je groblje Vašington nastalo na oranicama na kojima dotad nije moglo da se podiže groblje. U decembru 2010. godine čak 200 nadgrobnih spomenika uništili su ili oštetili nepoznati vandali.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online