Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.07.2015.
11:16
Sputnik A

"Da se nije vratio Rusiji, Krim bi prošao kao Donbas"

Delegacija francuskih poslanika, predvođena bivšim ministrom saobraćaja Tijerijem Marijanijem, biće prva velika grupa visoko pozicioniranih zapadnih političara koji će posetiti Krim od njegovog prisajedinjenja Rusiji.

Reuters/V.F.
Građani Krima su na referendumu rekli svoje

Krim je sastavni deo Rusije, imajući u vidu istoriju, kulturu i demografiju, rekao je Marijani Sputnjiku i dodao da ovaj stav dele neki od francuskih poslanika, kao i većina francuskih državljana.

- Delegacija francuskih poslanika na putu je ka poluostrvu u Crnom moru, kako bi se lično uverila šta se na Krimu dešava - objasnio je političar. On je istakao da su uskraćeni za tačne informacije o situaciji u tom regionu, kao i da je izveštavanje o događajima jednostrano.

Istorija jasna: Krim je Ruski

Očekuje sa da će francuska delegacija postati prva velika grupa visoko pozicioniranih zapadnih političara koji će posetiti Krim od njegovog prisajedinjenja Rusiji nakon referenduma u martu 2014. godine. Za ovaj potez glasalo je 96 odsto stanovništva na Krimu.

- Posetićemo Krim da iskažemo politički stav. Francuska Vlada ima zvaničan stav po ovom pitanju, ali se neki od poslanika sa njim ne slažu… Možete citirati bilo koji tekst, ali istorija, tradicija i kultura su mnogo snažniji od bilo kakvih napisa. Bez obzira na sve, svi shvataju da je Krim ruski i da će pre ili kasnije Međunarodna zajednica prihvatiti ovu činjenicu - istakao je Marijani.

Prema njegovim rečima, francuska Vlada je jasno stavila do znanja da je ova poseta u suprotnosti za zvaničnim stavom države.

- Potpuno smo toga svesni. Naši stavovi predstavljaju stavove nekih članova parlamenta i većine građana - rekao je Marijani.

Očekuje se da će se francuski poslanici susresti sa lokalnim vlastima i građanima Krima. Ipak, za Marijanija ovo nije prva poseta. On je 2002. godine doputovao na Krim kako bi uzeo učešća u obnovi francuskog vojnog groblja u Sevastopolju.

Jačanje saradnje

Cilj ove posete takođe je i jačanje francuske i ruske poslovne saradnje, koja je pogođena restriktivnim merama Zapada nametnutim Moskvi, zbog navodne umešanosti u Ukrajinski problem. Rusija je uvek odbacivala ove neosnovane optužbe.

- Svi znaju da je pritisak koji vrše Amerikanci i neki Evropljani sprečavaju da Francuska i Rusija aktivno poslovno sarađuju - rekao je Marijani i dodao da će delegacija pokušati da nađe način da zacementira poslovne veze dveju zemalja.

Francuski političar, koji je član Republikanske partije koju vodi bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, takođe je dodao da sankcije moraju biti ukinute, jer svi shvataju da "nema svrhe zadržati ih i da će Krim ostati deo Rusije još dugo vremena".

- Istorijska realnost je mnogo snažnija od trenutnih političkih stavova. Krim je ruski, imajući u vidu istoriju, kulturu, demografiju, uprkos činjenici da je poluostrvo dve decenije bilo deo Ukrajine… Da se Krim nije vratio Rusiji, verujem da bi danas bio u istoj situaciji kao Donbas - objasnio je Marijani.

Francuski političar je prisajedinjenje Krima Rusiji nazvao "istorijskom činjenicom“ i dodao da je to njegov lični stav, a ne stav francuske Vlade.

- Istorijska istina uvek pobeđuje - dodao je on.

Sastanci na Krimu

Delegacija će 23. jula u Moskvi imati sastanak sa Sergejom Nariškinom, predsednikom ruske Državne dume, a potom otputovati u Semferopolj u društvu Leonida Slutskog, predsednika Komiteta Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država. Delegacija će se takođe sastati sa predsednikom Republike Krim Sergejom Aksjonovom, predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovom i guvernerom Sevastopolja Sergejom Menjajelovim. Delegacija će 25. jula biti primljena u Kremlju.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.07.2015. 12:59
Eeee da nisam Ja i svi ostali Srbi predati Hagu sada bi Srbija bila slobodna .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online