Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.07.2015.
09:49
Tanjug A

Italija se "davi" u imovini Koza nostre, Kamore...

U ratu protiv organizovanog kriminala Italija se suočava i sa ne baš lakim problemom upravljanja impozantnom zaplenjenom imovinom mafije.

onlyfreewallpaper.com
Zaplenili imovinu mafijaša, pa sad ne znaju šta će sa njom

Nakon godina borbe protiv Koza nostre na Siciliji, Kamore u Napulju i Ndrangete u Kalabriji, italijanska država sada kontroliše gotovo 3.000 kompanija, 12.000 zemljišnih i drugih poseda, kao i dve milijarde evra u depozitima u bankama i drugim sredstvima.

- U Italiji je teže upravljati imovinom zaplenjenom od mafije nego konfiskovati je - izjavio je za AFP Mikelanđelo Patane, tužilac sa Sicilije.

Vlasti su nedavno najavile novu zaplenu 1.6 milijardi vredne mafijaške imovine, u koju su uključene na desetine firmi i oko 700 kuća, vila i zgrada.

Zaplenjena imovina postala je takav problem, da je vlada 2010. godine oformila specijalnu nacionalnu agenciju - ANSBC kojoj je poverila upravljanje konfiskovanim sredstvima.

- Imamo nekretnina, kompanije i drugu zamplenjenu imovinu od mafije koja je veća nego što smo očekivali - naveo je predsednik ANSMC-a Umberto Postiljone.

Jedno od konfiskovanih imanja je i luksuzni hoteljerski kompleks u sicilijanskom gradu Katanija. Uprkos činjenici da se nalazi u velelepnom parku koji ima istorijsku vrednost i ima 300 bungalova za goste na samoj plaži, banke nerado pružaju svoje usluge.

- Banke nas usporavaju, nemaju poverenje u zaplenjenu imovinu, a ako im zatražimo pozajmicu odbijaju da nam je daju - rekao je Salvatore Piđoli jedan od upravnika kompleksa.

To što se italijanska vlada "davi" u mafijaškoj imovini nije nikakvo čudo s ozbirom na to da poseduje ogromna ovlašćenja kada je reč o njenoj zapleni.

Italijanski zakon dozvoljava vlastima da sprovode "preventivne zaplene" kada postoji sumnja u upletenost mafije, objasnio je Đuzepe Đufrida, stručnjak za upravljanje konfiskovanom imovinom.

On je naveo da se u zvaničnom fondu za zaplenjene bankarske depozite i akcije trenutno nalazi imovina vredna dve milijardi evra.

U proteklih šest godina, zaplenjeno je i 1.286 hektara zemlje, što odgovara veličini jedne desetine teritorije Katanje, navode italijanski tužioci. U istom periodu, broj zaposlenih u zaplenjenim kompanijama dostigao je 684, što ovaj kolektiv čini četvrtim navjećim privatnim poslodavcem na Siciliji.

Zaplena - opasna po život

Ipak, zaplena imovine od Koza nostre, Kamore i Ndrangete nije bez rizika. Dvojicu radnika ANSBC-a koji su poslati da zaplene kuću jednog lokalnog mafijaša u Napulju, dočekalo je gadno iznenađenje kada su pokušali da otvore ulazna vrata: kada su ugurali ključ u bravu doživeli su strujni udar od 380 volti koji ih je bacio o suprotni zid.

- Srećom, pa nisu pokušali da nas ubiju - kazao je jedan od njih.

Jednom zaplenjena, imovina može da bude stavljena na prodaju ili da se besplatno iznajmi gradovima ili udruženjima za nove, legalne aktivnosti. Primera radi, vila koja je nekada pripadala napuljskom mafijaškom bosu Eđidiju Kopoli pretvorena je u muzej.

Takođe, nije neobično videti luksuzne poršee sa znakom Crvenog krsta na sportskim manifestacijama, poput maratona u Rimu. Na vozilima, pored prepoznatljivog znaka humanitarne organizacije, stoji i natpis "kofinskovano od mafije".

ANSBC je jedno vreme kontrolisala i 33 supermarketa i šoping centara, a vatrogascima je dosad podelila 33 zaplenjenih kamiona.

Kada je reč o firmama, one se "likvidiraju ukoliko nisu solventne, a ukoliko su finansijski zdrave pokušavamo da njima normalno upravljamo s krajnjim ciljem da ih prodamo", rekao je Đufrida.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online