Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 28.07.2015.
07:45
Z. Mirković - Vesti A

Moguća autonomna Istočna Ukrajina

Specijalni predstavnik predsedavajućeg Oebsa za Ukrajinu izjavio je da je autonomni region Istočna Ukrajina zamisliv, ali da su dve strane i dalje vrlo udaljene.

Reuters
Na zadatku u Minsku: Martin Sajdik pred članovima Kontakt grupe

- Samo kod detalja postoje velike razlike. Tu su Ukrajina i Rusija veoma udaljene. Na tome se stalno radi - naglasio je austrijski diplomata Martin Sajdik.

On je poručio da nije sudija koji odlučuje o krivici za sukob, već pregovarač koji treba da postigne rezultate u primeni sporazuma iz Minska.

"Čvrsti" pregovarač

Bečki "Kurir" ukazuje da je Sajdik diplomata koji je službovao u Kini, Rusiji i UN, koji "nije od onih ljigavih diplomata u tamnim, elegantnim odelima". List ukazuje da Sajdik ne poznaje samo život kao čvrsti pregovarač i to na više jezika, koji poznaje i druge strane društva, jer je kao ambasador u Kini negovao kontakte sa umetnicima i aktivistima koji su se borili za ljudska prava, a kao privatno lice u slobodno vreme najradije igra fudbal i novine čita najpre od sportskog dela. Trenutno Sajdik, koji je ambasador Austrije u UN, još uvek putuje između Kijeva i Njujorka.

Prvi kontakti u Kijevu, po njegovim rečima, pokazali su da postoji veliko interesovanje za ulogu i napore Oebsa u ovom delu Evrope.

Sajdik je objasnio da se njegov tim sastoji od pet do šest osoba, zaduženih za pregovore u okviru Trilateralne kontakt grupe.

Na pitanje da li je njegov mandat oročen, Sajdik je podsetio da ga je aktuelni predsedavajući Oebsu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, imenovao za svog specijalnog izaslanika za Ukrajinu i u Trilateralnoj kontakt grupi.

- Grupa treba da primeni sporazum iz Minska, a rok je decembar ove godine. Ako to ne bude moguće, rok može biti produžen - rekao je on.

Kada je reč o angažovanju EU i SAD u Ukrajini, Sajdik je ocenio da imaju iste ciljeve. Posebno je istakao ključnu ulogu Francuske i Nemačke, koje stalno vrše pritisak na Rusiju i Ukrajinu, naglasivši da je odlično angažovanje šefova diplomatija dve zemlje, kao i da nemačka kancelarka Angela Merkel poznaje svaku fusnotu sporazuma iz Minska, u čijem pregovaranju je učestvovala u februaru.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.07.2015. 08:11
Могућа аутономна источна Украјина ??? Ако имају право шииптари да се одвоје од своје државе Србије онда имају право и Доњецк и Луганск Република да се одвоје од Украјине и Република Српска има право да се одвоји .Како то неко има право да се одвоји а неко нема право .Нема ПРАВДЕ у свету .Запад је оптужио само Србе да су криви за рат на Балкану а Проруси су само криви за рат у Украјини .Дивљи запад су злочинци над злочинцима .
Utorak 28.07.2015. 10:18
Mogla bi Vojvodina i vise od Autonomije !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online