Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.07.2015.
08:15
N. Jokić - Vesti A

Proboj kroz Evrotunel

Rukovodioci i vlasnici Eurotunela (koji je privatno preduzeće), pozvali su juče vlade u Parizu i Londonu "da nešto učine" jer u proseku oko dve hiljade migranata svake noći pokušava ilegalno da prođe sa francuske obale na britansku. U poruci Evrotunela francuskim i britanskim vlastima ističe se da je ovo preduzeće sopstvenim snagama do sada zaustavilo skoro 40 hiljada izbeglica iz Azije i Afrike.

Luka Kale: Ulaz u tunel kao šetalište za begunce

Prošle nedelje, Žak Gunon, predsednik Evrotunela, tražio je od francuske i britanske vlade 9,7 miliona evra kako bi vlasnici nadoknadili gubitak zarade zbog problema sa migrantima.

- Postavite sebi pitanje koliko ste sredstava namenili za obezbeđenje tunela + napisao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev u odgovoru Evrotunelu aludirajući na to da je od 2002. godine budžet za bezbednost ovog preduzeća smanjen za 70 odsto.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je veoma zabrinut i da sarađuje sa francuskom vladom, a juče je održan i hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova dve zemlje i njihovih stručnjaka za bezbednost.

EU plaća ceh

Evropska unija pokazala se do sada nesposobnom da uspostavi jedinstvenu, solidarnu politiku prema masovnim migracijama ka zapadnoj Evropi. Jedan od razloga je strah političara da ih birači ne kazne jer otvaraju vrata strancima. Drugi razlog je odbijanje da se govori o činjenici da je to posledica ratova u Aziji i Africi koje su zemlje EU solidarno vodile sa SAD, a sve uglavnom u interesu velikih američkih i drugih zapadnih korporacija i industrije naoružanja.

Stanje u luci u Kaleu pogoršalo se tim pre što je došlo do sukoba između pomorske kompanije Majferilink i grupe Evrotunel koja je vlasnik brodova ove kompanije. Od početka juna luka je zato bila blokirana što je dovelo do toga da se poveća broj migranata iz luke Kale koji kamionima pokušavaju da pređu na Ostrvo.

Haos u Kaleu

Na hiljade migranata nalaze se u francuskom gradu Kaleu uz kanal Lamanš odakle pokušavaju sve masovnije da pređu u Veliku Britaniju. U noći između utorka i srede jedan migrant je poginuo. Samo od početka juna devet migranata je stradalo u tunelu pokušavajući najčešće da se zakače za vagone i tako pređu na britansku teritoriju.

Francuski desničarski Nacionalni front koristi sada političku priliku da optuži Britaniju za "favorizovanje" navale migranata.

- Ne postoji lična karta u Britaniji - tamo možete da radite bez papira - poručuje Nacionalni front. Marion Marešal Lepen, koja predstavlja desno krilo Nacionalnog fronta, tvrdi da haos u Kaleu i loši uslovi u kojima migranti godinama borave u ovom gradu, predstavljaju najbolji dokaz poraza politike EU sa Šengenom, odnosno "Evropom bez granica".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online