Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.07.2015.
16:27
24sata.hr A

Misterija leta MH370: Sve teorije zavere o nestalom avionu

Umesto konkretnih odgovora, od trenutka kad je nestao, 8. marta 2014. godine, po medijima su se vrtele samo teorije i pretpostavke vezane za nestanak aviona Malezija erlajnsa na letu MH370.

Reuters
Da li su konačno pronađeni ostaci malezijskog aviona?

Komad krhotine otkriven na ostrvu Reunion koji je izbacio Indijski okean mogao bi označiti kraj potrage za tim putničkim avionom. Ovo je sedam najpopularnijih teorija misterioznog nestanka, koje prenosi “Dejli Mejl”.

1. Pilot je oteo sopstveni avion?

Pilot Zahari Ahmad Šah planirao je masovno ubistvo zbog ličnih problema koje je imao, te je zaključao svog kopilota, isključio sve oblike komunikacije i tada onemogućio rad aviona i pustio ga da leti na autopilotu dok nije ostao bez goriva. Ovo je bila jedna od popularnijih teorija u nedeljama posle nestanka aviona. Glasine kruže da je otimanju aviona doprineo i razvod pilota sa ženom koja je kasnije to sve ljutito priznala. Kako god bilo, nadležni u Kuala Lumpuru izjavili su da malezijska policija i FBI nisu našli ništa što bi upućivalo na to da je pilot planirao da otme avion.

2. Ako nije pilot, možda je kriv kopilot?

Druga teorija zasniva se na krivici kopilota Farika Abdula Hamida (27). On je bio osumnjičen da je savladao pilota, iz ličnih problema, a onda sebe i putnike odveo u smrt. Ova teorija krenula je onda kada se saznalo da je kopilot bio zadnja osoba koja je komunicirala iz kabine, nakon što su komunikacijski sistemi prestali sa radom.

3. Rusi su ukrali avion?

Opet, postavlja se pitanje da li su Rusi ti koji su ukrali MH370 i odleteli u Kazahstan. 

- Otmičari su namestili lažne navigacijske podatke kako bi se činilo da je avion leteo u drugom smeru - rekao je Džef Vajs, američki poznati pisac. Pažljivo istraživanje dokaza otkrilo je da je MH370 napravio tri okreta pre poslednjeg radio poziva.

4. Teroristi ga iskoristili za napad na kinesku mornaricu?

Ovo dolazi od jedriličarke Ketrin Ti (41) iz Liverpula čija je tvrdnja da je videla gorući avion na nebu obišla ceo svet. No, sve ono što je tvrdila palo je u vodu kada je na svom blogu napisala da bi gorući MH370 mogao biti kamikaza avion koji je bio usmeren na kineske brodove.

5. Pao je sistem i srušio se u more?

Na letu od Džede do Kuala Lumpura 8. marta, Raja Dalela (53) rekla je stjuardesi da je videla avion na površini vode. Ona tada nije znala za nestali avion.

- Bila sam šokirana kad sam ugledala rep i krila aviona na površini vode - kazala je Dalela. Njenu priču ismejali su piloti koji su rekli da zbog tolike udaljenosti nije mogla ništa videti u moru. Nagađa se da zbog pada sistema postoji mogućnost da je avion pao u more.

Reuters/Stringer
Neuspešna potraga za avionom trajala je više od godinu dana

6. Za sve je kriv požar?

Katastrofalni događaj poput požara, onemogućio je rad opreme što je rezultiralo okretanjem aviona prema Malezijskom poluostrvu tražeći najbliži aerodrom, još jedna je od pretpostavki. Satelitski podaci pokazuju da je avion napravio zaokret, dok teoretičari tvrde da piloti to ne rade osim ako nije hitan slučaj. Takođe, pretpostavlja se da je i u boingu 777 izbio požar koji je izazvala maska za kiseonik.

7. Amerikanci srušili avion?

Poslednja teorija o nestanku MH370 pretpostavlja da su Amerikanci srušili avion, kao što se pretpostavlja da je i boing 777 srušen i iskorišćen za teroristički napad u američkoj vojnoj bazi Dijego Garsija. Teoretičari tvrde da je to teorija zavere. Mnogi smatraju da SAD ne bi mogle da kriju tu činjenicu, te da bi, ako je to istina, već odavno priznali takav čin. Ipak, ova teorija golica maštu. Naime, američka vojna baza nalazi se blizu ostrva Reunion gde je i pronađen deo aviona. Iako, treba reći da još uvek nema potvrde da je u pitanju nestali MH370.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online