Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.07.2015.
08:18
B. Božin - Vesti A

Za ušteđevinu nema sigurne luke

Na sajtu Fajnenšialist Kredit Svis objavljen je grafikon koji do 2020. godine predviđa pad kamatnih stopa za Italiju, Nemačku i ostatak evrozone u odnosu na ukupnu ekonomsku proizvodnju. Šef Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, obećao je program koji bi trebalo da kamate održi niskim, ali samo do 2016. godine. To znači da će mini-kamate trajati još neko vreme.

Reuters
Sve po starom: Mario Dragi

Po oceni portala Infokop, to je obeshrabrujuća vest, jer nemačke štediše svake godine izgube više milijardi evra na ime kamata za štednju. To je loša vest i zbog toga što nekretnine, umetnička dela i nakit i dalje poskupljuju. U šta se još uopšte isplati investirati? Za naš novac nema sigurne luke, konstatuje autor teksta.

Ovakva situacija ne vlada samo u Evropi, koja stenje pod bregom dugova, zbog visoke nezaposlenosti, slabog eksporta i opasnosti od raspada devizne unije, nego i u Americi, gde je slaba konjuktura. Velika berzanska firma, Katerpilar, najveći proizvođač građevinskih mašina, prošle nedelje je smanjio promet na 49 milijardi, što je preko 11 odsto manje nego lane.
Sledeća finansijska kriza nas gleda pravo u oči, piše Infokop. Indeks Daks (DAX) je u jednom danu pao dva odsto, kineske berze su nastavile pad na rate sa gubitkom od osam odsto. Ponedeljak je doneo najveći dnevni gubitak od februara 2007. godine. Prema procenama banaka, svakog meseca odlazi 70 milijardi dolara iz Kine, a emisiona banka mora da brani kurs juana deviznim rezervama.

Evropa luta

U Japanu počinju veliki protesti protiv aktuelne ekonomske politike premijera Abea. Istovremeno, u Evropi poverioci pregovaraju sa Grčkom, koja ne zna da li će za dva meseca imati istu vladu i da li će uspeti pregovori sa EU neposredno pred hapšenje šefa emisione banke i mogućeg uvođenja drahme.

Zemlje bogate prirodnim sirovinama kao Rusija, Australija i Kanada, klize u duboku recesiju ili su već u njoj. Kanada, koja je važan izvoznik nafte, već pet meseci beleži pad privrednih rezultata. Kanadski dolar je za četvrtinu izgubio na vrednosti u odnosu na period pre tri godine, a trgovački deficit je dostigao rekordni nivo.

"Vruća" jesen poranila

Najjače upozorenje da je reč o novoj finansijskoj krizi, kažu eksperti, je gorki kolaps u cenama sirovina, koji je ponovo uočljiv ovih dana. Predviđena uzavrela jesen na finansijskim tržištima došla je kalendarski mnogo ranije, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online