Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
11:42
Srna A

Kenijcima zabranjeno gledanje Svetskog prvenstva u fudbalu!

Imami u Keniji naredili su skidanje satelitskih antena pred Svetsko prvenstvo u fudbalu, jer ne odobravaju njihovu upotrebu.

Kenijsci toliko vole fudbal da ga i bosi igraju

Islamski sveštenici su prethodnog vikenda odlučili da do daljeg zabrane javne tv prenose u siromašnom delu Kenije gde su se lokalni stanovnici pripremali da zajedno prate satelitske prenose fudbalskog nedmetanja.

Istovremeno sa objavljivanjem odluke u više mesta u pograničnom pojasu Manderi, na severoistoku zemlje, došlo je do nasilnog oduzimanja retkih satelitskih antena, čak i improvizovanih "tanjira" preko kojih bi mogli da se "hvataju" satelitski programi.

Islamski kenijski poglavari tvrde da satelitski kanali štetno utiču na omladinu, imaju filmove neprimerene sadržine i muziku koja je, kako kažu, bogohulnička. Tvrde da omladina često izostaje iz škole da bi kod retkih koji imaju sateltiske antene pratila "zabranjeno voće".

Šta će tek biti kada dani budu ispunjeni fudbalom i prenosima sa Svetskog prvenstva, zapitali su se islamski sveštenici i zabranili gledanje satelitskih programa, a zatim pokupili retke satelitske antene, navode mediji.

Međutim, fanatični fudbalski navijači, ogorčeni zabranom, poručili su da su zbog praćenja utakmica spremni svakoga dana da prelaze ilegalno u susednu Etiopiju preko reke Dava, koja je inače prepuna krokodila?!

Lokalni stanovnici su obavestili strane novinare da su u njihovoj provinciji razmeštena dva tima Nacionalne obaveštajne bezbednosne agencije i antiterorostičke jedinice da "istražuju slučaj".

Lokalni stanovnici u pograničnoj provinciji Mandera tvrde da su njihovim verskim vođama, posle akcije oduzimanja satelitskih antena, čestitke iz Somalije uputili pripadnici terorističke organizacije Al kaide i to satelitskim telefonima.

Jedan lokalni "bezbednjak" potvrdio je Rojtersu da su ti timovi u provinciji Mandera i kod Dadaba gde je veliki izbeglički kamp sa oko 270.000 izbeglica iz Somalije, iz delova zemlje u kojima vlada radikalni islamski pokret Al Šabab.

Pripadnici Al Šababa zastupaju najtvrđu verziju šerijatskog zakona koja zabranjuje slušanje muzke, radio i TV programa i primenjuje zakon "oko za oko, zub za zub".

U Keniji živi 39 miliona ljudi, od kojih je 78 procenata hrišćana, a svega oko deset odsto muslimana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online