Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
05:06
B. Božin - Vesti A

Začarani krug u slučaju Dorin

Posle misterioznog hapšenja autora i novinara srpskog porekla Borisa Krljića (alias Aleksandera Dorina) 17. juna iz njegovog stana u Bazelu, "Vesti" su se od početka aktivno uključile i zauzele za sudbinu ovog beskompromisnog borca za istinu o Srebrenici, sa namerom da se rasvetli prava pozadina njegovog kontroverznog privođenja i objasne razlozi zašto je lišen slobode.

Vesti
Aleksander Dorin

Naša redakcija se najpre obratila švajcarskom Ministarstvu pravde dopisom sa pitanjima o ovom slučaju. Od nadležnih je zatraženo da objasne za šta je Dorin konkretno optužen i, ako je u pitanju trgovina kanabisom, kako u međuvremenu glasi optužnica, o kojim količinama se zapravo radi?

"Vesti" neće odustati

"Vesti" će i dalje nastaviti da istražuju i prate ovaj slučaj zbog velikog interesovanja naših čitalaca i zabrinutosti za pisca koji je mnogima postao trn u oku zbog otkrivanja neprijatnih istina.

Takođe nas je interesovalo zašto su sva njegova pisana dokumenta zaplenjena, i, ako je tačno da su u Dorinovom stanu razvaljeni okviri od vrata i povađen parket, da li to spada u standardnu proceduru prilikom hapšenja u Švajcarskoj?

I na kraju, prema informaciji do koje su "Vesti" došle od advokata uhapšenog, zanimalo nas je zašto Dorinov slučaj još nije zvanično zaveden pod određenim brojem? Odgovor je ubrzo stigao od šefa za informacije i komunikacije pomenutog Ministarstva, gospodina Falka Galija:

"Kao portparol Ministarstva pravde mogu samo da isključim da je Boris Krljić, odnosno Aleksander Dorin, uhapšen po nalogu ovog Ministarstva (oslanjajući se na međunarodne poternice ili naloge za istragu). Više informacija o našim zadacima i nadležnostima u oblasti izručivanja možete naći na internet-linku koji Vam šaljemo. Molimo Vas da obratite pažnju da Ministarstvo pravde nije institucija koja se bavi krivičnim postupcima. Zbog toga nisam u poziciji da odgovorim na Vaše pitanje da li je navedena osoba evenualno uhapšena u okviru švajcarskog krivičnog postupka."

Usledilo je obraćanje komandantu policije kantona Bazel Gerhardu Lipsu, u čije ime je odgovorio Andreas Knuhel, portparol Odeljenja za sudstvo i bezbednost, koji nas je uputio na adresu državnog tužilaštva kantona Bazel-Štat.

Poslednji odgovor koje su "Vesti" dobile je od Petera Gila, kriminalističkog komesara i šefa za medije i komunikacije državnog tužilaštva u Bazelu.

"Gospodin Dorin je uhapšen od strane kriminalističke policije državnog tužilaštva Bazel-Štat, koje je otvorilo istragu. O razlozima hapšenja ne možemo da damo nikakve informacije. U svakom slučaju, ne postoji politička pozadina. Sud u Bazelu je naredio pritvor i gospodin Dorin ima advokata koji zastupa njegove interese", kaže se u odgovoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online