Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 06.08.2015.
18:59
Tanjug A

Rusi od danas uništavaju nelegalno uvezenu hranu sa Zapada

U Rusiji je danas (6. avgusta) stupio na snagu predsednicki dekret o uništavanju nelegalno uvezenih prehrambenih proizvoda, na koje je pre tačno godinu dana uveden embargo kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja zbog ukrajinske krize.

Reuters
Moskva je embargom odgovorila na sankcije Zapada

Dekret, koji je prošlog meseca potpisao predsednik Vladimir Putin, predviđa uništenje svih prehrambrenih proizvoda koji su uvezeni iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške.

Specifične ekonomske mere uvedene su dekretom koji je ruski predsednik potpisao 6. avgusta 2014. godine, a kojim je zabranjen uvoz mesa, ribe, kobasica, povrća, voća i mlečnih proizvoda iz navedenih zemalja, podseća "Raša Tudej".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev prošlog meseca potpisao je dekret o produženju ruskog embarga na uvoz prehrambrenih proizvoda iz EU, SAD i drugih zemalja do 5. avgusta sledeće godine.

Moskva je nedavno sastavila i nacrt predloga o proširenju embarga na prehrambrene proizvode iz još sedam zemalja, koje su podržale sankcije zapadnih država, a to su Albanija, Crna Gora, Norveška, Irska, Lihtenštajn, Ukrajina i Džordzija.

Sa druge strane, više od 180.000 ljudi potpisalo je peticiju o ukidanju embarga na sajtu "change.org", a autor te peticije smatra da je ruski embargo izazvao porast cena primoravši tako penzionere, velike porodice i ostale pripadnike siromašnijih grupa da ograniče konzumaciju tih proizvoda.

Jedan od poslanika političke partije levog centra "Pravedna Rusija" predložio je da se svi proizvodi koji su zabranjeni u Rusiji doniraju Lugansku i Donjecku, ratom razorenim regijama u istočnoj Ukrajini u kojima vlada humanitarna kriza.

Od uvođenja ruskog embarga, zemlje EU se suočavaju sa velikim ekonomskim gubicima, a njihovi građani su u više navrata protestovali kako bi pokazali nezadovoljstvo zbog uvođenja ruskoh embarga.

Tako su, u avgustu 2014. godine, španski seljaci u Granadi simobično položili hiljade krompira ispred velikog lanca supermarketa "Karfur" dok su se u Amsterdamu građani međusobno gađali paradajzom.

Sa druge strane, ocenjuje ruski mediji, sankcije su pozitivno uticale na proizvode iz drugih zemalja, među kojima su Srbija, Novi Zeland, Iran, Južna Afrika i druge.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.08.2015. 23:16
Замисли чуда....Руси уништавају храну а ДИЈАДЕРА тврди да је тамо глад, редови за храну, колапс??!!! Мора да су тешки мазохисти, ти пијани Руси!!! А смрдљивко п-о-с-р-а-н-и, шта кажеш???
Petak 07.08.2015. 08:28
По најновијој анкети, Ангенције за испитивање јавног мњења, више од 40% становништва ДНР-а и ЛНР-а су за присаједињење својих држава, Руској Федерацији......нешто се иза брда ваља!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online