Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.08.2015.
06:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Putina neće srušiti sankcije

U najnovijoj analizi Evropskog saveta za spoljne poslove, viša saradnica Kadri Lik analizira sankcije uvedene Rusiji i kako ih koriste evropske vođe. Ona je primetila da je glavni problem uvedenih sankcija zapravo pitanje kada bi one trebalo da budu ukinute.

Reuters
Ne, nećete me srušiti: Vladimir Putin

- Da li mi očekujemo pad režima u Moskvi? Ili očekujemo da Rusija počne da se ponaša kao normalna evropska država - pita se Lik.

Na ova pitanja se mora pronaći odgovor pre sledećeg produženja trajanja sankcija, kako Evropska unija ne bi iznova zapadala u rutinu produžavanja embarga, bez da o njemu i razmišlja.

Za razliku od Evrope, Moskva vrlo dobro zna šta hoće. Ona razmišlja u "sferama uticaja" i stvara oblast koju smatra svojom sferom uticaja. Ovakav način razmišljanja jeste ideja predsednika Vladimira Putina, ali je i duboko ukorenjeno u ruskoj istoriji.

Dve loše procene

Rusija je relativno blago prošla 2008. godine posle "avgustovskog rata" s Gruzijom koji je završen i formalnim otcepljenjem Južne Osetije i Abhazije, te inicijativi za pripajanjem tih gruzijskih republika Rusiji, kad već niko osim Moskve nije tu nezavisnost i priznao. Posle tog rata Rusija je shvatila da ni SAD ni EU niti mogu, niti hoće da učine bilo šta da se suprotstave Moskvi. Prva pogrešna procena je bila ona na Zapadu - da Rusija nešto slično neće pokušati. Druga loša procena je ona iz Kremlja - da može da anketira Krim bez posledica.

Lik smatra da bi do sukoba između Evrope došlo kad-tad, ako ne zbog Ukrajine, onda iz nekog drugog razloga. U korenu problema je pitanje bivših sovjetskih republika. Neke od njih teže vođenju samostalnije politike i žele da se otmu zagrljaja Moskve.

- Zapravo, oblikovanje postsovjetskog prostora je glavna tačka spora - napominje Lik i ističe da je to proces koji EU uopšte ne kontroliše, niti ga je inicirala, ali i prema kojem ne može da ima drugačiji stav, osim da ga podrži.

- Moskva je, s druge strane, fiksirana u ideji da kontroliše taj prostor, ekonomski i politički i zato je do sukoba moralo doći - napominje autorka izveštaja.

Evropski savet za spoljne poslove smatra da Rusija ne želi konflikt širih razmera, već nekakav sporazum sa EU kojim bi Rusiji bilo priznato pravo na sopstvenu "sferu uticaja". Međutim, EU ne može da prihvati takav sporazum jer bi to značilo priznavanje delovanja Rusije u Gruziji i Ukrajini, na primer, kao deo nove realnosti Evrope. Stoga, reč je o tinjajućem sukobu koji bi mogao dugo da traje i nema tih sankcija koje to mogu da promene.

Ako Evropa zaista čeka promenu vlasti u Moskvi, čekaće na to jako, jako dugo jer nešto što je u glavama ruskih političara ukorenjeno decenijama neće tek tako nestati, čak i kada Putin više ne bude na vlasti.

Savet zaključuje da će pre ili kasnije Rusija morati da još jednom promisli kako postupa u međunarodnim odnosima, a to se neće dogoditi pritiskom spolja, već iznutra.

Sankcijama prema Moskvi Evropa šalje poruku Rusiji da njeni postupci neće biti glatko uvaženi, a strah od Rusije u istočnoevropskim državama je toliki da se one još više okreću Sjedinjenim Državama i EU, što kroz kidanje političkih veza s Rusijom, što kroz gomilanje trupa NATO na istočnim granicama.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.08.2015. 07:32
Потпуно тачно.Путина неће срушити санкције дивљег запада.А дали су санкције срушиле Слободана Милошевића ? Нису срушиле .А дали је бомбардовање Србије срушило Слободана Милошевића ? Није срушило .Па ко је онда срушио СЛОБУ ? Па народ Србије је срушио Слободана Милошевића .А зашто је народ срушио Слободана ? Па зато бре што Слоба није хтео да присвоји све државе света где живе Срби .
Utorak 11.08.2015. 09:19
Ко је обрисао коментаре да пууши куурац ПУТИНУ .
Utorak 11.08.2015. 09:36
Ko obrisa kkuurracc nam svima posisa .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online