Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.05.2010.
10:35
dailymail.co.uk A

Generalu Krstiću prerezan vrat

Engleski advokat Rasek Hopkins posetiće sutra pretučenog generala Radislava Krstića u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jorkširu, izjavio je Tanjugu ovdašnji generalov branilac Tomislav Višnjić. Britanska štampa piše da je Krstić napadnut iz osvete, a da je "za dlaku“ izbegao smrt.

General Krstić na suđenu u Hagu: Invalid je postao tokom rata u kome je izgubio nogu

 Advokat Viišnjić je rekao da je Hopkins dobio dozvolu da generala Krstića poseti sutra u 10 sati.

Britanski list "Dejli mejl“ danas piše da su trojica muslimanskih zatvorenika posekla bivšeg generala Krstića žiletom po vratu i za "dlaku" promašili arteriju, a veruje se da je najmanje jedan od napadača bosanski musliman.

List navodi da su Krstićevi napadači koristili ručno napravljeno oružje i da su mu vrat posekli žiletom sakrivenim u četkici za zube, posle čega su ga izudarali po glavi i celom telu.

Veruje se da je jedan od napadača osuđen na doživotnu robiju zbog mučenja i ubistva devojke 2005. godine. Reč je o Indritu Krasnićiju (22) iz Čisvika u zapadnom Londonu, koji je je 2006. godine osuđen zbog grupnog napada i ubistva 16-godišnje En Lenegan u Redingu.

"Dejli mejl" piše da su Krstića pronašli zatvorski čuvari na podu u lokvi krvi. Kada je prebačen u obližnju bolnicu Pinderfilds bio je u nesvesti, a jedan izvor u zatvoru je rekao da su svi mislili da je Krstić mrtav zbog velike količine krvi oko njega.

"Reč je o dobro planiranoj i izvedenoj zasedi. Ovo je napad iz osvete", rekao je taj izvor.

Zatvor "Vejkfild"

"Bosanski muslimani posebno mrze Krstića zbog zločina u Srebrenici", piše list, dodajući da je odmazda stigla u veoma čuvanom zatvoru u Vejkfild u njegovoj ćeliji D320. "Dejli mejl" dalje navodi da ovaj incident predstavlja veliku sramotu za dobro čuvani zatvor "Vejkfild" u Jorkširu, jer se Krstić smatra jednim od najosetljivijih i najvažnijih britanskih zatvorenika.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) Janko Velimirović osudio je napad na bivšeg generala Vojske RS i izrazio očekivanje da će biti preduzete mere da se takvi incidenti ne ponove i da se Krstiću nađe drugi zatvor gde će moći da odsluži kaznu.

On je istakao da bi institucije BiH trebalo da odreaguju na ovaj incident, jer je Krstić državljanin BiH, iako je i RS zainteresovana da se to reši.

"Kada uspostavimo kontakt sa advokatskim timom imaćemo više imformacija kako je došlo do napada i zatražićemo da Krstić bude smešten u zatvoru u kojem je bezbedan", poručio je Velimirović.

Vlada Srbije preduzima mere

 

Generala Krstića bi tokom vikenda trebalo da poseti i konzul Srbije u Londonu, rekao je Srni Krstićev advokat Tomislav Višnjić. "Povodom tog slučaja će biti preduzete mere u saradnji sa Vladom Srbije, pošto je Krstić i državljanin Srbije. Vlada Srbije je već preduzela korake i konzul bi trebalo tokom vikenda da poseti Krstića", rekao je Višnjić. On je dodao da će Krstićeva odbrana preduzeti još neke pravne korake, ali nije mogao o njima da priča dok se ne dobiju detaljne informacije o ovom slučaju.

Haški sud je optužio Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine i osudio ga 2. avgusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno veće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske RS, a po haškoj poternici uhapšen je decembra 1998. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2012. 22:38
DAJTE IMENA TIH TURSKIH GOVANA A TI LEPI U TRI LEPE I SVI SLICNI TEBI...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online