Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.08.2015.
22:15
Sputnik A

Ko je kriv za raspad američke vojske?

Američka vojska se raspada po treći put od Drugog svetskog rata, a glavni krivac je "nezahvalno vođstvo u Vašingtonu, bez ikakvog smisla za strategiju", upozorio je Robert H. Skejls, bivši general major američke vojske, poznat po uzviku "Počnite da ubijate Ruse!".

Reuters
Vašington glavni krivac za propast armije, smatra bivši general Robert Skejls

On je u članku, koji je nedavno objavljen, optužio administraciju američkog predsednika Obame za smanjenje broja vojnika za 40.000, kao i za ugrožavanje obnove naoružanja i pravilne obuke vojnika.

- Ministar odbrane Ešton Karter nedavno je rekao da vojska ove godine neće imati dovoljno novca za dodatnu obuku većine vojnika, koji bi želeli treninge na višem nivou od standardnog. Vojnici treba da pucaju iz novog oružja. U poslednje četiri godine vojska je ukinula 20 najznačajnijih programa, odložila 125 i izmenila 124. Vojska neće zameniti svoje tenkove, koji su još iz Reganovog doba, artiljeriju i avione još čitavu jednu generaciju - istakao je Skejls.

Ovaj trend će biti još izraženiji ukoliko se nastavi sa kresanjem budžeta, napisao je Skejls za "Vašington post". U naredne dve godine broj vojnika će najverovatnije biti smanjen za još 40.000.

Prema njegovom mišljenju, svi zabrinjavajući znaci da vojska Sjedinjenih Država nije u najboljoj formi su već tu - mladi oficiri napuštaju službu, dok su samoubistva, nasilje u porodici i upotreba droge i alkohola u porastu.

- Kako rat posustaje, država tako smanjuje izdatke za vojsku. Međutim, dok drugi sektori trpe određene redukcije, vojska je jedina koja puca. Neka neko, molim vas, kaže svima nama koji smo služili domovini - zašto je najmanje nagrađen baš onaj sektor koji u ratu gine i ubija? - istakao je Skejls.

Određeni broj visoko pozicioniranih oficira američke vojske kritikovalo je američkog predsednika Baraka Obamu zbog najavljenih redukcija. Kao glavni razlog ističu da vojne snage u takvim okolnostima neće moći da zaštite Sjedinjene Države i da odgovore izazovima na drugim stranama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.08.2015. 22:32
U.S. "demokratija" sama sebe gusi u svojoj moci ugnjetavanja drugih. Kada vise nema niotkuda da se krade, bankrot se ponajvise oseti.
Utorak 18.08.2015. 00:14
- Kako rat posustaje, država tako smanjuje izdatke za vojsku.............Nema brige generali . Izmislicete vi jos dosta ratova..............
Utorak 18.08.2015. 00:06
Па разбио га је недостатак врсних издаица попут мене. Слободан Милошевић је херој свих Срба католика и муслимана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online