Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 27.08.2015.
18:42
b92.net A

Procureli podaci o pogibiji ruskih vojnika u Ukrajini?

Ugledni ruski veb portal "Poslovni život" je naizgled slučajno objavio tajne podatke o detaljima pogibije i ranjavanja ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini. S druge strane, Rusija i dalje poriče da se njeni vojnici bore u ukrajinskom sukobu, preneo je hrvatski Telegram.

Reuters
Rusija i dalje demantuje bilo kakvo učešće ruskih vojnika u ukrajinskom sukobu

Portal, koji uglavnom pokriva teme vezane za tržište, finansije i slobodno vreme, objavio je tekst pod naslovom "Povećanje isplata vojsci u 2015. godini", koji na prvi pogled ne deluje kontroverzno.

Međutim, čini se kako se u članku pojavljuju detalji o broju smrti ruskih vojnika, kao i podaci o ranjenima.

Sadržaj je žurno uklonjen, ali pre toga je uspeo da ga prenese ukrajinski časopis Novi region, prenosi Independent. Infromacije procurile uprkos zakonu o državnoj tajni.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u maju da sve vojne smrti moraju ostati državna tajna.

Ranije su samo smrti u vreme rata bile klasifikovane kao državna tajna. Tada je Putinov portparol demantovao da je odluka povezana s konfliktom u Ukrajini, navodeći da su promene zakona samo deo "poboljšanja zakona o državnoj tajni".

Otkud naknade za smrt vojnika?

Međutim, informacije koje su procurile otkrivaju da porodice primaju 3 miliona rubalja (oko 37.700 evra) kao naknadu za smrt vojnika u vojnoj akciji, dok oni koji su ranjeni dobijaju 1 i po milion rubalja (oko 18.800 evra).

- Naknada od 1.800 rubalja zamišljena je za "borce" s ugovorom za svaki dan njihove prisutnosti u zoni sukoba - nastavlja Forbs s prevodom ruskog teksta. Od 1. februara 2015. godine novčana je naknada, prema objavljenim podacima, isplaćena porodicama poginulih vojnika (njih više od 2.000) i vojnom osoblju s teškim povredama (njih 3.200).

Podaci idu u prilog tvrdnjama da Rusija učestvuje u ratu.

Džejms Niksi, voditelj programa za Rusiju i Evroaziju u organizaciji Četam hausa koja se bavi međunarodnim odnosima kaže da je ovo curenje informacija samo još jedan "ekser u kovčegu" u dokazivanju ruskog angažmana u vojnim akcijama u Ukrajini.

- Ne mislim da je ovo išta novo. Postoje dokazi u obliku fotografija, satelita i ličnih svedočanstava koji pokazuju da je Rusija uključena u vojnim akcijama u Ukrajini - kaže Niksi i dodaje da je nemoguće izbeći greške i curenja informacija u ovakvim slučajevima, kao i da ove informacije idu na ruku onima koji tvrde da Rusija nije samo zainteresovana za rat Ukrajini, nego da je jedna od strana u tom velikom međunarodnom ratu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 19:19
Хахахахахаха 2000 погинулих Руса...па то је више од у-к-р-о-ф-а-ш-и-с-т-а ако је укупан број погинулих (по Потрошенку и западним медијима) 6700!!! Сад се поставља питање које био у Иловајском и Дебаљцевском котлу - Руси, ополченци или у-к-р-о-ф-а-ш-и-с-т-и??!!! Подла западна пропаганда и Сорошеви гов(нови)нарчићи!!!!! Како то да већ нису у Москви, хахахахахахахаха??!!!
Četvrtak 27.08.2015. 19:29
pa sta ako je Rusija ukljucena sa nekim brojem svojih vojnika. To je njihov ruski narod i normalno je da se svoj narod podrzava, a sta je sa americkim specijalcima, instruktorima, oficirima i vojnoj opremi, o tome ni rijeci.
Četvrtak 27.08.2015. 19:49
Informacija hrvtskog lista "Telegraf"-"istina".Pogibija i smrt vojnika se ne može sakriti,pa valjda imaju porodice,rodjake prijatelje.A šta je s pogibijom anero-faššista u ukrjinskom ratu to sr prećutkuje i smatra normalnom državnom tajnom zlločinnačke aMerike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online