Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.08.2015.
18:48
Tanjug A

Varufakis se vraća u politiku, ali...

...na evropskom nivou. Naime, bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis, neće se uključiti u predstojeće izbore, već će se angažovati na evropskom nivou, zalažući se za osnivanje panevropske mreže protiv mera štednje.

Reuters
Varufakis: Cipras radi Sizifov posao, a Sizif je budala

Varufakis je za australijski nacionalni radio Ej-bi-si (ABC) rekao da se neće kandidovati za parlament na izborima u septembru, jer više ne veruje u ono što stranka Siriza i njen lider Aleksis Cipras rade.

- Stranka kojoj sam služio i lider kojem sam služio odlučili su da potpuno promene kurs i prihvate ekonomsku politiku koja nema baš nikakvog smisla i koja nam je nametnuta. Mislim da to nije trebalo da potpišemo, jednostavno zato što će za nekoliko meseci brod ponovo udariti o hridine - rekao je Varufakis.

- Nemamo prava da stanemo pred naše ljude koji su glasali protiv programa (mera štednje) i predlagati da ga sprovedemo, jer znamo da to nije moguće - naglasio je on.

Varufakis je poručio i da bivši premijer Cipras radi Sizifov posao jer, "protiv svih zakona ekonomije i dubokih etičkih principa, gura stenu mera štednje ka vrhu brda".

Varufakis je dodao da je još u detinjstvo mislio da je Sizif budala i da bi on jednostavno prestao da gura stenu uzbrdo.

Iako je pokazao izvesne simpatije za grupu poslanika poznatu kao Narodna unija (Laiki Enotita), on se u osnovi ne slaže s njenim "izolacionističkim" stavom, koji se oglada u želji za povratak drahme.

Umesto toga, kaže Varufakis, on će se usmeriti na povratak politici na evropskom nivou.

- Umesto da učestvujem u predizbornoj kampanji koja je, po mom mišljenju, jadna i jalova, ostaću politički aktivan, možda aktivniji nego ikad, na evropskom nivou, pokušavajući da osnujem panevropsku mrežu - najavio je Varufakis.

Bivši ministrar je ocenio da model koalicija nacionalnih stranaka u Evropskom parlamentu, kakav je danas, više ne funkcioniše i da treba težiti evropskoj mreži koja će kasnije prerasti u panevropsku stranku.

POVEZANE VESTI

Petak 28.08.2015. 19:10
Cutanje je zlato, nema brisanja na vestima ali kikotanja do mile volje.
Petak 28.08.2015. 19:03
Jel ti i Ciprasu , zasto ste razocarali rusofile ???
Petak 28.08.2015. 20:01
"борићу се против еу тако што ћу покушати да се накачим на неки од њених фондова" ???? АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online