Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.08.2015.
09:10
blic.rs A

Od Teslinog zraka do prljavih bombi: Neverovatne činjenice o Drugom svetskom ratu

Pre samo nekoliko decenija čovečanstvo je bilo na ivici da sklizne u jedan ponor iz koga teško da bi bilo povratka. Drugi svetski rat ostaje zapisan u istoriji kao događaj najvećeg razaranja koji je pogodio svet. U mnoštvu činjenica o užasavajućim zločinima i herojskog otpora koje su saveznici pružili u borbi protiv nacista, izdvajaju se neke koje zvuče kao deo nekog naučnofantastičnog filma.

wikipedia.org
Rekonstrukcija operacije "Pištolj"

11 Norvežana uništilo je Hitlerovu tajnu nuklearnu bazu

Kada su nacisti okupirali Norvešku početkom 2. svetskog rata, jedan od prvih objekata koje su zauzeli bila je fabrika koja je proizvodila deuterijum oksid, supstancu poznatiju kao "teška voda". Razlog je bio taj što je "teška voda" bila jedan od ključnih sastojaka za proizvodnju plutonijuma.

Kada su saveznici saznali za planove nacista, poslali su odred od 30 najobučenijih britanskih komandosa da unište postrojenje. Međutim, Nemci su ih pobili pre nego što su stigli do Telemarka, okruga u kojem se fabrika nalazila.

Zbog toga su Norvežani odlučili da "uzmu stvar u svoje ruke", i pošalju 11 svojih gerilca, koji su odlično poznavali teren koji su nacisti okupirali.

Scena kao iz holivudskog blokbastera: Godine 1943, jedanaest momaka na tajnom zadatku pod nazivom "Mitraljez", popelo se uz 200 metara visoku ledenu klisuru, postavilo je eksploziv i miniralo fabriku ispred nosa tri hiljade nacista, i nakon toga na skijama pobeglo iz ledom okovanog Telemarka.

wikipedia.org
I Japanci su uvideli potencijal Teslinih ideja

Japan je radio na Teslinom "zraku smrti"

Revolucionarne ideje genijalnog srpskog naučnika bile su toliko ispred svog vremena da su stalno bile na meti krađe, u čemu je prednjačio Tomas Edison. Takođe, inspirisale su proizvodnju novih električnih automobila kojih na ulicama ima sve više. Nažalost, i Hitlerovi saveznici Japanci uvideli su potencijal Teslinih ideja, te su počeli da rade na proizvodnji takozvanog "zraka smrti".

Nakon što je izumeo mašinu koja je izazivala zemljotrese, zatim naizmeničnu struju, pa čak i bespilotne letelice-dronove, Nikola Tesla je 1934. godine konstruisao "zrak smrti" koji je bio u stanju da zbriše čitave vojske, navodi se u dokumentima. Iako ova poslednja tvrdnja nikada nije zvanično dokazana, Japanci su uložili u to vreme vrtoglavu sumu od milion jena kako bi ostvarili ono što je Tesla navodno postigao skoro deceniju ranije.

Na čelu projekta "Moć" bio je naučnik Sin-Itiro Tomonaga, kasniji dobitnik Nobelove nagrade. Japanci su uspeli u svojoj nameri, i proiveli smrtonosni zrak koji je mogao da ubije i sa udaljenosti od skoro jednog kilometra. Srećom, postojala je "caka": meta bi morala da bude potpuno nepomična kako bi "zrak smrti " bio efektan. Ovo "dosignuće" je na bojnom polju bilo praktično beskorisno.

wikimedia.org/German Federal Archive
Adolf Hitler spasao Amerikance: Napad virusima je "kukavički čin koji ne priliči nacistima"

Hitler je "poštedeo" SAD od napada biološkim oružjem

Nemački naučnici su pre početka 2. svetskog rata došli na korak od proizvodnje biološkog oružja. Kada su u tome uspeli, jedna od prvih meta bile se Sjedinjene Države, koje je od napada "spasao" sam Adolf Hitler.

Jedan nemački naučnik je 1943. godine rekao Hitleru da "Amerika mora biti napadnuta u nekoliko simultanih napada, i to ne običnim oružjem, već virusima koji izazivaju teška patogena oboljenja kod ljudi i životinja".

Nacisti su u neku ruku već isprobali oružje ranije, kada su u Englesku poslali 40 miliona buba koje su u potpunosti uništile useve i "samlele" britansku poljoprivredu, ostavivši narod da praktično umire od gladi.

Plan za napad na SAD bio je još pakleniji - nacisti su želeli da Amerikance napadnu virusom kolere, tifusa i antraksa. Prema podacima iz nemačke arhive, Hitler je odbio ovakvu vrstu napada jer je to bio "kukavički čin koji ne priliči hrabrim nacistima". Jer su gasne komore i koncentracioni logori bili oličenje hrabrosti. Šampion paradoksa, nema šta.

Postoji još jedna teorija, a to je da je Hitler smatrao da je program razvoja biološkog oružja i zapravo čitava nauka jedna "jevrejska zavera". Ova verzija već zvuči mnogo realnije od prethodne.

wikipedia.org
Ostaci japanskog aviona koji se srušio iznad Nahaua

Japanski pilot i meštanin na kratko su okupirali Havaje

Nakon bombardovanja Perl Harbora 1941. godine, japanski pilot Šigenori Nišikaiči  bio je na putu ka kući kada mu je motor aviona iznenada otkazao i srušio se na teritoriji iznad Nahaua, najmanjeg havajskog ostrva. Japanac je preživeo, a veoma brzo pronašli su ga lokalni meštani. Oni su neočekivanog gosta tretirali sa svim počastima, jer u tom trenutku nisu znali da su SAD i Japan u ratu.

Lokalac japanskog porekla po imenu Jošio Harada doveden je kao prevodilac. On je uradio svoj posao, uz par izostavljenih detalja poput "ovaj momak je upravo bombardovao Perl Harbor".

Dok su vesti o napadu Japanaca stigle do Nahaua, situacija je krenula neobičnim tokom. Pilot Šigenori je zahtevao da lokalac koji ga je pronašao vrati poverljiva dokumenta koja je ukrao dok ga je izvlačio iz aviona. Tada se umešao prevodilac Harada, koji je, u ubeđenju da Japan dobija rat protiv SAD, uzeo oružje u ruke i zajedno sa pilotom počeo da zavodi red na ostrvu.

Počeli su da uzimaju taoce i uspostavljaju "novu vladavinu" na Havajima. Srećom po SAD, nekoliko meštana je prevazišlo strah i organizovalo pobunu protiv Japanaca, koji su na kraju završili na dnu okeana.

Reuters
Pošto nisu imali materijala za uranijumsku bombu, Japan i Nemačka su planirali da napadnu SAD bombom koja bi bila puna radioaktivnog materijala

Japan i Nemačka su planirali da na SAD pošalju kamikaze u podmornicama sa "prljavom bombom"

Nacisti i Japanci su pred kraj rata, kada su već počeli da gube konce, odlučili da idu na "sve ili ništa" i na Ameriku bace uranijumsku bombu (onu čije su korišćenje Amerikanci tako dobro usavršili u budućnosti).

Međutim, pošto je nuklearno postrojenje na Arktiku uništeno, nije bilo dovoljno "materijala". Japanci su došli na ideju da se Amerika napadne "prljavom bombom", koja bi bila prepuna radioaktivnih materija.

Za to su angažovali kamikaze, a plan je bio da oni ka SAD krenu u podmornici U-234, iz koje bi zajedno sa bombama bili katapultirani po dolasku na obalu SAD.

Zvuči potpuno suludo, ali dokumentacija to potvrđuje. Amerikanci su, srećom, zarobili japanske kamikaze pre nego što su uspeli da ostvare svoj plan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online