Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.09.2015.
11:25
Tanjug A

Satelitski snimci potvrdili uništenje hrama u Palmiri

Satelitski snimci potvrđuju da je u sirijskom gradu Palmiri uništen još jedan drevni hram, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Tanjug/AP
Drevni gradovi i hramovi na udaru islamske države

- Možemo da potvrdimo da je uništena glavna zgrada Belovog hrama, kao i niz stubova u neposrednoj blizini - saopštila je UN-ova agencija za obuku i istraživanje UNITAR, a prenela agencija AFP.
 

UNITAR je objavio fotografije pre i posle jake eksplozije u Palmiri u ponedeljak ujutro, koje uklanjaju svaku sumnju da je 2.000 godina star Belov hram zaista uništen.

Na slici od 27. avgusta se jasno vidi uspravna, pravougaona struktura okružena stubovima, dok fotografije snimljene juče na istoj lokaciji prikazuju tek nekoliko stubova na rubu tog lokaliteta, navele su UN.

Borci Islamske države su prošle nedelje u Palmiri već uništili jedan manji hram, Bal Šamin, što potvrđuje najgora strahovanja međunarodne zajednice o namerama ekstremista kad je reč o Palmiri.

Džihadisti poslednjih meseci sprovode kampanju uništenja istorijskih lokaliteta na područjima Sirije i Iraka pod njihovom kontrolom, a sredinom avgusta su odsecanjem glave pogubili 82-godišnjeg bivšeg glavnog arheologa Palmire.

Sirijski aktivisti su u nedelju objavili da je IS uništila Belov hram, jednu od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneska.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 13:27
Kakvi ucitelji takvi i ucenici. amerikanci su isto radili u Iraku. Arheoloske lokalitete su pretvarali u vojna utvrdjenja a ostatke gradjevina pretvarali u vojne grudobrane. Zlato i sve sto se vredno moglo opljackati i ponjeti odnjeli su u ameriku. Isto su radili i njihovi sticenici Talibani u Avganistanu. Svakome bez istorije smeta kad neko drugi ima istoriju i nastoji to da prisvoi. Ako nemoze onda to unistava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online