Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.09.2015.
16:59
Blic A

Britanci predstavili ratni brod budućnosti

Ratni brodovi bi u budućnosti mogli da budu pravljeni od ultrajake plastike i grafena, naoružani oružjem koje gađa svoju metu brzinom svetlosti, a njima bi komandovao tek delić posade koja je danas potrebna.

Twitter/ The Telegraph
Britansko vojno čudo čeka da ugleda svetlost dana

Ovi predlozi su samo neke od ideja naučnika, inženjera i arhitekata koje je britansko ministarstvo odbrane organizovalo u grupu "Startpoint“.

Projekat pod imenom "Drednot" (nazvan po revolucionarnoj klasi broda koji je britanska kraljevska mornarica lansirala 1906. godine) osmišljen je da se razmatraju nova rešenja o ratnim brodovima budućnosti, piše Bi-Bi-Si.

Ideje uključuju i pravljenje brodova od ultrajakih akrilnih materijala, koji ne samo da su lakši od metala već mogu da menjaju izgled od neprozirnog do prozirnog puštanjem električne energije kroz njih.

Materijali poput grafena mogli bi da se iskoriste za ojačavanje strukture brodova, kao i presvlačenjem trupa broda kako bi se smanjilo trenje, što bi dodatno ubrzalo brod i smanjilo potrošnju.

Inženjeri su takođe razmatrali balastne tankove koji bi se vrlo brzo punili kako bi brodovi mogli da urone što više i bili mnogo manje mete i mogli teže da se primete na radaru. Osim toga, predlaže se i razvoj fuzionih reaktora koji bi davali mnogo više snage.

Predlažu i korišćenje dronova koji bi kružili oko brodova i služili kao radar i pomagali u obaranju neprijateljskih projektila.

Pomorski stručnjaci sugerišu naoružavanje brodova elektromagnetnim topovima, koji ispaljuju projektile brzinom kojom lete današnje krstareće rakete. Osim toga, brodovi bi bili naoružani raketnim sistemima čiji bi projektili leteli brzinom od preko pet maha i torpedima koji bi se kretali 300 čvorova pomoću tehnologije superkavitacije.

Što se komandnog mosta tiče, predlažu hologramski komandni centar koji bi kapetanu omogućio veću preglednost terena, lakše i bolje planiranje.

Superbrzim vezama podaci bi bili prenošeni hiljadama kilometara daleko, čime bi komunikacija bila poboljšana.

Zbog svih tehnoloških inovacija očekuje se da će broj posade biti sasečen sa 200 na 50.

Komandant Stiv Prest, oficir za robotiku u kraljevskoj mornarici, rekao je da oni pozdravljaju napore nekih od britanskih najboljih mladih inženjera da razvijaju ideje za budućnost.

- Dok neke od ovih tehnologija i rešenja zvuče kao trenutno nedostižni, nema razloga da u budućnosti ne postanu stvarna - kaže Muir Makdonald, jedan od čelnih izvršnih ljudi „Startpointa“.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 20:00
Svi predstavljaju ratno ovo i ono budućnosti.Šta sad imate-rat vam je na ragu.
Sreda 02.09.2015. 00:45
Tek ono sto nije za javnost !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online