Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.09.2015.
08:28
B. Božin - Vesti A

Dorin u pritvoru još dve nedelje?

Hapšenje švajcarskog državljanina srpskog porekla Aleksandra Dorina, čije je pravo ime Boris Krljić, u njegovom stanu u Bazelu i posle tri meseca je obavijeno velom tajne. Iako zvanična optužnica Srbina, nezavisnog istraživača i autora više knjiga koje pobijaju zvaničnu verziju zločina u Srebrenici, tereti za trgovinu kanabisom, mnogi poznavaoci i prijatelji optuženog sumnjaju da se u pozadini čitave priče nalaze politički motivi, budući da je Dorin autor knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo" i da mu je i ranije prećeno zbog toga što u svojoj knjizi ruši tezu o genocidu i negira da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH i da ubistava civila nije bilo.

N. Jokić
Žrtva političke hajke : Aleksandar Dorin

U nameri da saznamo šta je od svega istina i prava mera stvari, redakcija "Vesti" je uspela da kontaktira Dorinovog advokata dr Štefana Zutera iz Bazela, koji je pristao da za naše čitaoce ekskluzivno odgovori na neka najvažnija pitanja i nedoumice vezane za njegovog klijenta.
U prvom redu nas je interesovalo da saznamo kako se Dorin trenutno psihički i fizički oseća posle tri meseca provedena u pritvoru.

- Gospodin Krljić je dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi. Naravno da pritvor nije prijatna stvar. Međutim, u poređenju s drugim osobama u sličnoj situaciji, on pokazuje visok stepen stabilnosti - odgovorio je, doduše dozirano i pravnički šturo, advokat uhapšenog Srbina.

On je potom demantovao da Dorinov slučaj nije zaveden i da ne poseduje broj akta, jer se to, kako je rekao, "podrazumeva". Vezano za optužnicu i težinu dela za koje se njegov klijent tereti, Zuter nije želeo da odaje mnogo toga.

- O optužbama protiv gospodina Krljića možemo da govorimo posle njegovog puštanja iz pritvora. Molio bih stoga za razumevanje, jer zbog procesa koji je u toku ne mogu da dajem nikakve informacije o bilo kojim dokazima. Mogu da kažem samo to da je svakako tačno da se u ovom slučaju veoma restriktivno postupa - bilo je sve što smo saznali na temu optužnice protiv Dorina.

Advokat Zuter je potvrdio da je 11. septembra sudija odbacio zahtev za uslovno puštanje Krljića, ali da je tom prilikom sudija konstatovao da produženje pritvora treba ograničiti na četiri nedelje.

Zahvalan zbog razglednica podrške


Na pitanje da li Dorin dobija razglednice podrške u zatvoru i šta srpski pisac misli o akciji u kojoj i "Vesti" intenzivno učestvuju, advokat Zuter je potvrdio da njegov klijent dobija razglednice i da je "veoma zahvalan zbog te akcije". Branilac Aleksandra Dorina je na kraju poručio da je po njegovom i po mišljenju njegovog klijenta u ovom trenutku nepotrebno uključivanje još nekog advokata u odbranu.

- Iz toga se može pretpostaviti da će gospodin Krljić biti pušten iz pritvora posle tog roka. Međutim, ne može se isključiti mogućnost da će tužilac podneti još jedan zahtev za produžetak istražnog pritvora. Ipak, to produženje je malo verovatno - smatra dr Zuter.

Švajcarski advokat je saglasan da postoji mnogo prigovora na sudsku proceduru, ali o tome će se izjasniti "tek posle dogovora sa Dorinom i nakon puštanja iz pritvora".

Neumoljiv i humani advokat

Advokat Štefan Zuter iz Bazela je godinama poznat kao neumoljiv advokat koji zastupa klijente iz najrazličitijih društvenih slojeva. Nacionalnu popularnost doživeo je 1998. kao zastupnik finansijskog spekulanta Vernera K. Reja. Od tog spektakularnog procesa, Zuter je uvek bio angažovan na procesima interesantnim za medije, ali je preuzimao i manje poznate slučajeve, a svojim humanitarnim angažovanjem je doprineo da se realizuje više od 40 projekata na Madagaskaru i u Ugandi. Zbog toga ga je 2010. godine papa Benedikt odlikovao Gregorijusovim ordenom, jednim od najviših priznanja Vatikana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online