Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.09.2015.
07:44
I. Kozarski - Vesti A

Kurdi prešli Rusima!

Uoči verovatne ruske vojne intervencije protiv Islamske države i drugih terorističkih organizacija, u Siriji je počelo veliko prestrojavanje.

Reuters
Put do državnosti: Jedinica sirijskih Kurda

Libanske novine javile su da će kurdski Komitet narodne odbrane podržati alijansu koju organizuje Rusija protiv Islamske države.

Stare sfere interesa

Oni se pozivaju na izvore iz Rožave, prestonice sirijskog dela Kurdistana, i ukazuju na tajne pregovore Rusije, Iraka, Sirije i Irana. Ti izvori navode da Rusija namerava da rukovodi svim političkim i vojnim grupama koje se bore protiv Islamske države, uključujući sirijske Kurde i libanski Hezbolah.

Kavkaski emirat

Dolazak Saudijca na čelo DžMA dovelo je do delimičnog osipanja Čečena i Dagestanaca. Jedan od njihovih vođa vratio se u Dagestan i pridružio Magomedu Sulejmanovu, takozvanom kavkaskom emiru, ali ga je tamo u avgustu uništio ruski specnaz.

Navodi se i da je ruska vojna delegacija razgovarala s nizom kurdskih komandanata u sirijskom gradu Hasaka, pa čak i obavila inspekciju linije fronta prema Islamskoj državi. Libanski mediji spekulišu da je saradnju sirijskih Kurda i Moskve prećutno odobrila Amerika koja pomaže iračke Kurde.

Time se obnavljaju stare sfere interesa, budući da odnosi sirijskih i iračkih Kurda odavno nisu dobri. U Siriji streme socijalističkim oblicima organizacije društva, a u Iraku zapadnim, a ideološka razlika pojačava sve ostale. Nedavno su sirijski Kurdi odbili pojačanje svojih sunarodnika iz Iraka. Naime, oni su hteli da ostanu pod direktnom komandom štaba u Erbilu, prestonici iračkog Kurdistana.

Čečeni u Al Kaidi

Grupa Džeijš Muhadžirin val Ansar (DžMA), sačinjena uglavnom od ruskih državljana Čečena i Dagestanaca, položila je zakletvu Al Nusri, sirijskoj filijali Al Kaide.

DžMA je 2013. osnovao Čečen iz Gruzije Tarhan Tajmurazovič Bahtirašvili u sirijskoj provinciji Alepo. Tada je dobio nadimak Riđi General. Ta teroristička jedinica odmah se pokazala kao jedna od najsposobnijih, pa im je prišlo mnoštvo islamista iz Sirije, Saudijske Arabije, Turske... DžMA se starala da bude neutralna u borbi za vođstvo Al Nusre i Al Kaide. Međutim, istovremeno je ušla u koaliciju sa formacijama Ansar ad Din i Fadžr aš Šam, koje su bliske Al Nusri.

DžMA je ostala bez komandanta prošle godine, kada je Riđi General otišao u Irak i prisajedinio se Islamskoj državi. Po izraelskim izvorima, Riđi General trenutno komanduje u okolini iračkog Kirkuka, gde pokušava da organizuje kontraofanzivu Islamske države.

Njegovo mesto na čelu Čečenaca zauzeo je dotadašnji "sudija šerijatskog suda", Saudijac Mutasim Bilah al Madani. Uprkos tome, većina Čečena i Dagestanaca ostala je u Siriji, gde ih je Saudijac sada pridružio Al Nusri. On je već izdao fatvu kojom je dozvolio ubijanje pripadnika Islamske države. Naime, uoči očekivanog proširenja rata sa Islamskom državom uz učešće Rusije, Al Nusra sprema se da zauzme vodeće mesto Islamske države u provinciji Alepo. Na terenu je primećeno da pojačavaju svoje jedinice koje se bore protiv Islamske države oko grada Marea.

Mir s Turskom

Vladimir Putin u sredu se u Moskvi sreo sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom. Naime, u Turskoj živi oko 15 miliona Kurda i Ankara ne želi da se rat prelije na njenu teritoriju, zbog čega je koristila rat u Siriji da vodi operacije i protiv tamošnjih Kurda. Ruski analitičari navode da Kremlj može da garantuje Ankari mir na granicama, a sirijskim Kurdima sigurna leđa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online