Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.10.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti A

Teroristi borci protiv terorizma

Pravo lice američkog licemerja potvrđeno je još jednim skandalom usred Misije Ujedinjenih nacija, gde je na skup o borbi protiv terorizma Vašington pozvao predstavnike Kosova.

Reuters
Uvreda UN: Vitalij Čurkin

Ovim je Albancima sa Kosova ne samo priznata državnost, već im se prevođenjem iz doskorašnje uloge terorista u borce protiv terorizma peru krvave ruke. Istovremeno, kosovski šef diplomatije Hašim Tači na sva zvona najavljuje da ima saglasnost NATO za formiranje vojske Kosova, a pritisci da se Priština primi u Unesko sve su jači.

Srpska misija u UN je zbog učešća kosovskih predstavnika na skupu uložila protestnu notu. Nemušti odgovor UN glasi da je Kosovo tretirano kao država jer je to privatni sastanak u organizaciji SAD.

Dozvola od NATO

Kosovo je dobilo saglasnost NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova, obelodanio je u Njujorku Tači, objasnivši da to treba da potvrdi i kosovski parlament.
- Uspostavljanje Oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO prioriteti su Kosova u oblasti bezbednosti - kazao je Tači.

Da Amerika čak i vređa smatra izaslanik Rusije u UN Vitalij Čurkin. On smatra da je prisustvo kosovskih i predstavnika članica UN u istoj sali protiv pravila svetske organizacije i predstavlja nepoštovanje.

Američko ponašanje, prema rečima analitičara Branka Raduna, nastavak je njihove politike i projekta o kosovskoj državnosti koji se ne menja s promenom administracije.

- Politika SAD ima kontinuitet mada ponekad malo uspori i reterira. Licemerno je da je Kosovo predstavljeno kao da je u borbi protiv terorizma, ali je jasno i da je baza Bondstil kosovski glavni grad i centar moći, a oni marionete u rukama Amerike koja ih koristi za sopstvene ciljeve - tumači Radun za "Vesti" uz ocenu da je bitka Srbije da Kosovo ne uđe u Unesko jako teška.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić u Njujorku su založili da se o prijemu Kosova u Unesko ne glasa pre briselskih razgovora Beograda i Prištine o zaštiti kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve. Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Munom saglasili su se u razgovoru da bi stradanje srpske baštine na KiM bio zločin koji se ne sme dozvoliti.

I od Ban Ki Muna je zatraženo da se spreči prijem Kosova u Unesko. Od Irene Bokove, generalnog direktora Uneska, Nikolić je zatražio da odlučivanje o nadležnosti nad kulturnom baštinom na KiM prenese na pregovore u Briselu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 08:35
Kada Vučić stoji iza Kosova zašto bi bilo ko bio protiv ? Kosovu je državnost dao Vučić sa Dačićem i Tomom Nikolićem i oni su se ZAKLELI u Briselu da neće praviti smetnje članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama . To što mi pamtimo 2 sata kao kokoške to je sasvim druga priča .
Četvrtak 01.10.2015. 18:49
Наравно да амери не говоре истину,јер су обучавали террорите и сад то излази на видело-Руси снимили а они они сматрају да обучени терористи су борци за слободу,Либија,Ирак;Југославија,Украјина Сирија.Сам позив Обаме Тачију да присуствује састанку о борби против тероритма говори ко му је друштво_терористи.И зашто је он сазивао посебан састанак кад је та тема била у УН-позвао је своје террористе да с њима договара даље акције.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online