Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 01.10.2015.
11:14
vox.com A

Pada Putinova popularnost u Rusiji?

Rusija i njen predsednik Vladimir Putin imaju veliki problem sa vojnom intervencijom u Siriji, piše Vox.com. I niko na zapadu, ili na istoku, ne priča o ovome.

Reuters
Rusima se ne sviđa što Putin podržava Bašara

Naime, intervencija, ma kako izgledala nekome sa strane, uopšte nije popularna u samoj Rusiji. A pošto se Putinova vlast oslanja na njegovu popularnost i popularnost njegovih odluka, ovo može biti zaista veliki problem za ruskog predsednika.

Nedavno istraživanje javnog mnenja moskovskog Levada centra pokazalo je dasamo manjina Rusa podržava pomoć koju Moskva daje režimu Bašara al Asada.

Samo 39 odsto ispitanih reklo je da je za ovu podršku, a čak 69 odsto je bilo izričito protiv bilo kakve vojne intervencije Rusa na Bliskom istoku. Samo malih 14 odsto je reklo da podržava slanje trupa u Siriju ili bilo kakvu sličnu vojnu intervenciju.

Putin je, izgleda, ozbiljno shvatio ovu poruku, pa je Kremlj već najavio da će u Siriju ići samo dobrovoljci, dok će intervencija biti ograničena na sigurno bombardovanje sa velike udaljenosti. Ali to je samo početak Putinovih problema.

Ekonomija, koja je već u problemu, teško da će profitirati od ovog dodatnog tereta, koji predstavlja vojno mešanje Rusije u rat na Bliskom istoku. Dalje, ako zbog intervencije ruske snage budu meta terorističkih napada, ili još gore, ako sama Rusija zbog ovoga bude na udaru terorizma, sve ovo može biti ozbiljan izazov za Putina.

Posebno je zanimljivo kako je reakcija javnosti potpuno različita u odnosu na ono što se prošle godine dešavalo oko Ukrajine. Tada je popularnost Putina bila veća nego ikad, što je pomoglo da se reše ekonomski problemi koji su zadesili Ruse u 2014. godini.

Rat u Ukrajini, međutim, doneo je i jedan problem za Putina sa sobom: sankcije, veoma nepopularne u krugovima ruske elite, koja je vitalna za predsednika, ukoliko želi da ostane na vlasti. Ako, međutim, kao što neki analitičari predviđaju, intervencija u Siriji “pomogne” da te sankcije budu ukinute, Putin lako može zameniti jedan problem, nezadovoljstvo elite, sa drugim, opasnijim, nezadovoljstvom naroda.

Ruski analitičar Aleksandar Verkhovski upozorava da je ovo prilično opasna situacija za Putina, pošto je, kako on kaže, Putinova popularnost njegov “osnovni resurs”. Sve dok je popularan među narodom, ruski predsednik može sve, i njegova pozicija je sigurna. Ako popularnost počne da opada, međutim, postoji rizik da ga ruska “elita” izgura iz kancelarije i zameni nekim ko će biti daleko poslušniji od Putina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 11:41
Потпуно тачно.Путинова популарност у Русија пада . Била је Путинова популарност 96,84% а сада је 96,28%
Četvrtak 01.10.2015. 12:03
Clanak je sa vox.com za koje do danas nikad nisam cuo ,al sam siguran da je na sorosovom platnom spisku
Četvrtak 01.10.2015. 18:59
Путину пада популарност-амерички недосањани сан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online