Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.10.2015.
22:55
Tanjug A

Normandijska četvorka o Ukrajini: Šta se sprema u Donbasu?

Predsednik Ukrajine Petro Poršenko izjavio je da oseća "oprezan optimizam" nakon razgovora sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke u Parizu o mirovnom prerocesu u Ukrajini, javio je Interfax Ukrajina.

Reuters
Ima napretka u razgovorima: Angela Merkel, Vladimir Putin, Petro Porošenko i Fransoa Oland

- Osećam oprezan optimizam povodom rezultata razgovora - rekao je Porošenko, preneo je Rojters.
 

On je rekao da bi sukob mogao da bude okončanm tek kada "i poslednji deo ukrajinkse teritorije bude oslobođen", prenala je ukarjinska novinska agencija.

Lideri Normandijske četvorke (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina) očekuju da će povlačenje lakog naoružanja, kalibra ispod 100 milimetara, početi u subotu u istočnoj Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland.

- Razgovarali smo o sigurnosnim pitanjima na istoku Ukrajine, tako da povlačenje lakog naoružanja može početi u subotu ujutro - rekao je Oland, posle samita o rešavanju sukoba u Ukrajini, održanom u Parizu.

Lideri četvorke su postigli sporazum da Donbas dobije specijalan status, dan posle održavanja izbora. Oland je rekao da će taj status prvi biti privremen, a zatim trajan.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da nijedna od strana nije u potpunosti primenila odredbe sporazuma Minsk2.

- Situacija u Debaljcevu podriva proces, jer tamo još uvek nema povlačenja ni teškog naoružanja. Ipak, postoji napredak, strane su se sastale na pola puta - ocenila je Merkelova, prenosi Tass

U Parizu je dogovoreno da se ministri spoljnih poslova Normandijske četvorke sastanu u novembru, kako bi razgovarali o napretku u primeni postigutih sporazuma. Oland je oceno da je "Normandijski format" ispravan format, koji omogućava da se krene napred u smirivanju ukrajinske krize, prenosi Tass.

Oland je kazao da će lokalni izbori u Ukrajini, planirani za oktobar, biti odloženi za sledeću godinu. Prorusi na istoku planiraju izbore, odvojene od ostatka Ukrajine, pa su izbori planirani za 25. oktobar odloženi, kako ne bi bili sporni.

On je najavu prorusa da održe izbore u drugom terminu ocenio kao kršenje mirovnog sporazuma, dodajući da izbori moraju biti održani u skladu sa ukrajinskim izbornim zakonom, prenose agencije.

Oland i Merkel su naveli da su lideri četvorke odlučili da se usvoji novi izborni zakon u Ukrajini, kako bi izbori mogli da budu održani 90 dana posle predviđenog datuma.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 23:35
Дали је била мржња пре две године између народа источне и западне Украјине ? Дали је била мржња пре 20 година између муслимана,Срба,хрвата,црногораца,словенаца ? Какав је био живот пре 10 година у Либији ,Сирији,Ирак ? САД су својом демократијом изазвали мржњу међу народима и уништили индустрију,пољопривреду и све остало.
Petak 02.10.2015. 23:42
Porosenko oseca, optimizam ! To sto on oseca se nikako ne naziva optimizam vec nesto cvrsto i kruto. :D)) Neka neko toj svinji objasni da je optimizam koncepcija a ne osecaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online