Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 04.10.2015.
04:11
Đ. Barović - Vesti A

Balkan na meti Amerike

Vlada i Parlament Slovenije detaljno će ispitati informaciju da su američke i nemačke obaveštajne službe, NSA i BND, u sklopu tajne operacije borbe protiv terorizma nazvane Eikonal, u periodu od 2005. do 2008. godine prisluškivale države Balkana, uključujući i ovu zemlju.

Reuters
Tajne operacije: NSA i BND pratile telefonske razgovore

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec kazao je da je dobio zadatak da ispita sumnje o prisluškivanju, a premijer ove zemlje Miro Cerar je izjavio da nadležne ustanove već prikupljaju informacije o navodima iznesenim u emisiji nezavisne televizije POP TV o operaciji Eikonal, da su strane službe pune tri godine mogle prisluškivati privatne razgovore slovenačkih državljana.

Cerar je objasnio da će posle potpunog uvida u to vlada oceniti kako dalje treba postupiti.
Ova televizija je objavila detalje navodne tajne operacije u kojoj su, preko Dojče telekoma, prisluškivani mnogi telefonski pozivi u Evropi od 2005. do 2008. godine.

Austrijski parlamentarac Peter Pilc iz stranke Zelenih otkrio je da su prisluškivane i druge zemlje Balkana: Srbija, Hrvatska i BiH, objasnivši da su u Sloveniji američke i nemačke tajne službe mogle da prate sve pozive na linijama Ljubljana-Brisel, Ljubljana-Amsterdam i Ljubljana-Roterdam njihovim preusmeravanjem u Frankfurt.

Ključne reči: bomba, terorizam

Prema informacijama Pilca, Amerikanci su iz prisluškivanih razgovora tražili "ključne reči" kao što su terorizam ili bomba, a u borbi protiv terorizma potpuno su im bile nezanimljive Estonija, Litvanija i Malta.
Agencija Hina prenosi da su američkim obaveštajcima bili interesantni i lični podaci nekih ljudi, njihovi telefonski, bankovni i poreski brojevi.

Prema tvrdnji ovog parlamentarca ti razgovori su snimani, zatim kopirani kako bi ih analizirala američka agencija u svojoj bazi u Nemačkoj.

"Cilj operacije bilo je analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma", objasnio je Pilc i pokazao tzv. žutu listu do koje je došao svojim kanalima, tvrdeći da je reč o dokazu da su prisluškivani i obični građani.

Na "žutoj listi" iz Slovenije je spisak od 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, a navodno, praćeni su i telefonski razgovori iz Hrvatske, i to iz Zagreba ka Roterdamu, Stokholmu, Briselu i švedskom gradu Kiste.

Domaća prisluškivanja

Dragišić kaže da se aktuelna afera u vezi sa prisluškivanjem lidera DS-a ni na koji način ne može povezati s tvrdnjama o američkim i nemačkim tajnim operacijama.
- U Srbiji je godinama unazad postalo moderno da kažete da vas neko prisluškuje. Valjda ljudi misle da su manje važni, ako nemaju i taj "detalj" u biografiji - naglašava Dragišić.

Profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić, kaže za "Vesti" da bi i Srbija trebalo da se ozbiljno pozabavi ovim tvrdnjama.

- Primer Vlade Slovenije trebalo bi da slede i Hrvatska, BiH i naravno Srbija. Navodi su previše ozbiljni da bi ih zanemarili, ali iskreno sumnjam da je tajnu američku operaciju uspeo da "provali" jedan parlamentarac i da je čekao gostovanje na nekoj TV da bi je obelodanio - kaže Dragišić.


Stara priča?
Slovenački mediji prenose da je, ma koliko zvučalo ekskluzivno, otkriće Petera Pilca "stara priča". Mediji navode da je o ovoj aferi 2007. već pisao ljubljanski "Dnevnik" kada se tvrdilo da je u celu operaciju, na osnovu tajnog sporazuma slovenačke, američke i nemačke obaveštajne službe, bio uključen i Telekom Slovenija.

Ipak, ovaj stručnjak nema dilemu da američke bezbednosne službe nadgledaju komunikacije na globalnom nivou.

- Posle 11. septembra, oni su dobili mnogo šira ovlašćenja i nemam ni zrno sumnje da to i danas rade, ali sumnjam da je lako doći do tih podataka jer čine sve da ne ostavljaju tragove za sobom - ističe Dragišić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.10.2015. 08:56
Slovenski transkripti o Piranskom zaljevu su rezultat američke, ne hrvatske špijunaže.
Nedelja 04.10.2015. 21:53
Balkanske zemlje prisluškivali!E baš su gluupi.Pa sve su tonjima naši na tapet stavili čak i ono što nisu tražili.Prisluškivali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online