Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.10.2015.
21:54
Sputnik A

Kako je Putin ponovo postao glavni igrač na svetskoj političkoj sceni?

Posle zasedanja 70. Generalne skupštine UN u Njujorku, postalo je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin uspeo da se probije kroz pokušaje izolacije koju su postavili zapadni lideri i ponovo izađe kao ključni politički lider, naveo je francuski list "Mond".

Reuters
Trijumf: Niz pametnih političkih poteza i Putin je postao ključna fiigura svetske politike

Putin je pokazao da više nije otpadnik koji je morao pre vremena da napusti Samit G-20 u Australiji u novembru 2014. godine, nakon ledenog prijema zapadnih lidera. "Mond" ističe nekoliko krupnih koraka koje je ruski predsednik morao da preduzme da bi ponovo  pridobio međunarodnu pažnju.

Putinov povratak na glavnu ulogu u međunarodnoj areni počeo je u maju, kada je Moskva počela svoju "sirijsku kampanju", pokušavajući da razmotri sa SAD da sednu i razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Džon Keri je posetio Soči 12. maja. Pre Kerijeve posete, nijedan visoki američki zvaničnik nije kročio na rusko tle više od dve godine. To je velika prekretnica za Putina, naveo je francuski list.

U julu, Putin je pokrenuo intenzivni diplomatski rad na svim frontovima. Rusija je postala ključni pregovarač tokom pregovora između Irana i P5+1 grupe, tokom koje su strane konačno došle do sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

Zatim je došlo je Putinovo vreme da zablista na samitu  BRIKS-a u ruskom gradu Ufi. Tokom sastanka, on je uspešno izložio ideju "multipolarnog sveta“, koja bi mogla doći namesto zapadne hegemonije sa SAD na čelu.

Onda je došla Sirija. Pošto je pod vođstvom SAD međunarodna koalicija posrnula u svojoj kampanji vazdušnih napada protiv Islamske države, dok su talasi sirijskih izbeglica stalno kucali na vrata Evrope, Putin je odlučio da deluje. Ruski lider je uspeo da ubedi Evropljane da je mnogo lakše pobediti ID i zaustaviti priliv sirijskih izbeglica nego što se misli.

Način je jednostavan - podržati vladu Bašara el Asada, stvoriti širu koaliciju protiv terorizma, koja uključuje Rusiju, i početi zajedničko uništavanje džihadista.

Prema "Mondu", to je bio izuzetno pametan Putinov politički potez.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.10.2015. 08:51
Putin je uvek bio glavni igrač na svetskoj političkoj sceni . To što su ga omalovažavali zlikovci ne znači da ga nisu respektovali i da ga nisu poštovali . Naprotiv oni su se njega plašili i danas ga se plaše .
Nedelja 04.10.2015. 09:11
A kada je to bio "glavni igrac" , da bi mogao tako nesto ponovo da postane !? Da nije bio "glavni igrac" na proslavi iskrcavanja saveznika na Normandiji 2013 kada je sam sebe pozvao i ugostio - sve vreme solirao i pravio drustvo samom sebi - totalno izignorisan ??? Ili , da nije u Brizbejnu - kada je vecerao u drustvu praznog stola ???....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online