Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.10.2015.
18:15
Tanjug A

Rastu tenzije u Izraelu: Ubijena dva palestinska tinejdžera

Dva palestinska tinejdžera, jednog trianestogodišnjaka i jednog osamnaestogodišnjaka, ubili su izraelski vojnici u sukobima na Zapadnoj obali, što je podstaklo zabrinutost da će nasilje dalje eskalirati nakon vikenda u kome je ubijeno nekoliko izraelskih civila i stotine Palestinaca ranjeno.

Reuters
Samo tokom vikenda ubijeno je nekoliko Izraelaca, dok je na stotine Palestinaca ranjeno

Trinaestogodišnji Abdel Ramhan Šadi podlegao je ranama zadobijenim bojevim metkom u grudi, a jedan palestinski demonstrant je ranjen u sukobima u Vitlejemu, saopštio je lekar u bolnici u Beit Đali.

Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici pucali i dodala da se incident dalje istražuje, preneo je Asošijeted pres.

Nešto ranije je jedan osmanestogodišnjak ubijen u sukobima u Tulkarmu na severu Zapadne obale.

Tamo su stotine Palestinaca na mitingu, koji je organizovao islamistički Hamas, palili automobilske gume i bacali zapaljive bombe i kamenice na vojnike, koji su na kraju otvorili vatru nakon što su pokušali da ih rasteraju suzavacem i šok bombama, saopštila je vojska.

Najnovije nasilje izbilo je u vreme kada većina Palestinaca ne veruje više u mogućnost stvaranja države kroz pregovore s Izraelom, a palestinski predsednik Mahmud Abas nije pronašao alternativni put do nezavisnosti.

Prošle noći su Palestinci bacali kamenice i zapaljive bombe u mahom arapskim delovima Jerusalima. Crveni polumesec je saopštio da je 456 Palestinaca ranjeno u demonstracijama samo za poslednja dva dana.

Demonstracije su usledile nakon zabrane ulaska za Palestince u stari grad, kojoj je prethodilo ubistvo dvojice Izraelaca u Jerusalimu.

Talas terora

Izraelski zvaničnici međutim tvrde da se Izrael ne suočava s novom intifadom, već pre sa talasom terora. U četvrtak je na Zapadnoj obali ubijen jedan par jevrejskih naseljenika pred očima četvoro njihove maloletne dece, dok su automobilom putovali kući na Zapadnoj obali. Prethodno je jedan Izraelac poginuo kada su sredinom septembra bačene kamenice na njegov automobil u Jerusalimu. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je u nedelju hitan sastanak sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, nakon čega je objavio rat do smrti palestinskom terorizmu i dodatne korake kako bi se zaustavio teror i kaznili teroristi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online