Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 07.10.2015.
13:28
Tanjug A

"Putin poslao specijalce u Siriju, da uhvate vođe ID (žive ili mrtve)"

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u Siriju pripadnike elitne vojne jedinice Specnaz, koja je pod kontrolom vojne obaveštajne sluzbe, da pronađu i eliminišu džihadiste Islamske države (ID), piše britanska štampa.

Tanjug/AP
Britanski mediji: Putin naredio specijalnim jedinicama da nemilosrdno love i ubijaju borce ID

Specijalne jedinice imaju zadatak da nemilosrdno love i ubijaju borce IS i očekuje se da će imati ulogu u iskorenjavanju terorističkih uporišta koji su meta ruskih bombardera.   

- Oni su izuzetno agresivni i najbolje obučeni. Oni su tamo da raščiste posle vazdušnih udara, pozovu vazdušne udare, sprovode izuzetno tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih zbrišu - rekao je neimenovani vojni izvor za britanski "Miror".

Potez Moskve dolazi pošto se pojavila vest da Putin planira da uputi 150.000 vojnika u Siriju da zbriše ID "jednom za svagda".

- Oni neće biti podređeni nikome, kao Britanci ili američke specijalne snaga. Oni su tamo iz jednog razloga, da zbrišu bilo koga ko ugrožava (sirijskog predsednika) Asada. Bilo kojim sredstvima. I čineći to, oni će konsolidovati poziciju Rusije na Sredozemlju i Bliskom istoku - naveo je isti izvor za britanske medije.

Arapski mediji pišu da je Putin naredio snagama Specnaz u Siriji da što pre krenu u potragu za visokorangiranim komandantima ID, a među njima za kalifom Abu Bakr al Bagdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se krije u gradu Raki. 

Kako se navodi, Putin je tražio da mu ih dovedu "žive ili mrtve".

Ukoliko budu dovedeni živi - sudiće im se pred ruskim sudovima, a ukoliko oni, posebno Al Bagdadi, poginu u akciji, Putin traži telo kao dokaz, da se ne bi dogodio slučaj kao sa Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvek ostala zagonetka.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov najavio je da će ruske vazduhoplovne snage sada ići pravo na glavno uporište ID grad Raku, ističući da je to njihov prioritet u Siriji. 

Konašenkov je napomenuo da nisu isključeni ni desanti na taj grad, radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila snimke ruskih bombardera kako, osim Rake i Del al Zora, gađaju položaje ID u Palmiri i istočnim delovima provincije Alepa, gde je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih iz područja bivšeg Sovjetskog saveza.

I dok ruski vojni avioni nastavljaju žestoke vazdušne udare, sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbolaha, pokrenula je kopnenu ofenzivu na gradove Talbise i Rastan u provinciji Homs i nastavila napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.10.2015. 13:57
Tooo Vladimire care svjetski. Hvataj te bradonje pa neka onda jaukaju na sudu kako su ih Ameri stvorili i finansirali.
Sreda 07.10.2015. 18:23
Kamo srece da uhvate bar nekoliko zivih, uprskali i ucutali bi americku i britansku medijsku masineriju protiv Rusije za sva vremena. Srecan vam lov na placenicku bagru.
Sreda 07.10.2015. 17:02
Ovi Rusi raduju se kao mala deca , konacno da dozive i oni rat ! Sad bi samo da se igraju "partizana" i "nemaca" - oduzeli se !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online