Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.10.2015.
09:10
Ane Almeling, dw.de A

Da li je Palmira zauvek izgubljena?

Impozantni stubovi, široke ulice, džinovske ruševine – antički grad Palmira, smešten u pustinjskoj oazi, jedan je od najimpresivnijih svedočanstava arhitektonske umetnosti starih Rimljana.

Decenijama je privlačio i turiste i arheologe, ali više nije izvesno šta je uopšte ostalo od nekadašnje antičke trgovačke metropole. Paravojska Islamske države kontroliše Palmiru od maja ove godine. Po ulasku u grad, ekstremisti su odmah počeli sa uništavanjem hramova, trijumfalnih kapija i nadgrobnih spomenika.

Reuters
Još uvek se ne zna koliko su teška razaranje u Palmiri

Taj gubitak uznemirio je naučnike širom sveta.

- Palmira je jedinstveno mesto, ona je simbol otvorenosti i kulturne raznolikosti. Bila je deo trgovačkog puta koji je poveziivao Kinu i istočni Mediteran preko Persije - kaže direktor berlinskog Muzeja Prednje Azije Markus Hilgert i dodaje:

- Palmira je izuzetno važna jer je iznenađujuće dobro očuvana. Zato je gubitak tih lepih i dobro vidljivih građevina posebno bolan.

Ekstremističko razaranje

Nedavno su ekstremisti digli u vazduh trijumfalnu kapiju staru više od 18 vekova. Podigli su je Rimljani krajem drugog veka nove ere. Islamska država je prošlog meseca uništila dva značajna hrama Bal i Bal šamin. Američka škola za orijentalna istraživanja (ASOR) objavila je satelitske snimke koje pokazuju razmere uništavanja u Palmiri.

- Veoma sam pesimističan kada je reč o budućnosti Palmire - rekao je glavni sirijski arheolog Mamun Abdulkarim u jednom intervjuu.

I Markus Hilgert se pribojava da ekstremisti nameravaju da unište ukupno kulturno nasleđe u Palmiri. Ipak, on ne želi da se pomiri sa gubitkom. Ostaci rimskih građevina u Palmiri dobro su istraženi, postoje fotografije i tačni podaci. Hilgert smatra da je moguće obnavljanje ili barem delimična rekonstrukcija razorenih građevina:

-Jednog dana jasno ćemo videti koliko su teška razaranja u Palmiri i šta da uradimo sa fragmentima koji su još uvek tamo.

Varijante rekonstrukcije

Obnova srušenog mogla bi da se odvija u nekoliko varijanti. Mogli bi se upotrebljavati originalni delovi građevina koji su sačuvani, ali bi mogle i da se rekonstruišu ukupne građevine, uz korišćenje novog materijala, kao što je to slučaj sa rekonstrukcijom Berlinskog dvorca. Hilgert smatra da je preduslov rekonstrukcije u Palmiri da se ustanove stvarne razmere štete.

Naučnici trenutno raspravljaju o tome da li se takozvanim fotogrametrijskim postupkom dvodimenzionalne slike mogu pretvoriti u 3-D modele. Razmišlja se i o 3-D štampačima. Hilgert objašnjava da već postoji tehnologija koja to omogućava, ali da bi ona morala da se adaptira za potrebe naučne, odnosno arheološke rekonstrukcije. On je siguran da ta tehnologija neće biti samo dostupna u Sjedinjenim državama i Evropi, već i u bliskoistočnim zemljama.

Mada još nije poznato do koje mere je Palmira razorena, Markus Hilgert predlaže da se ne čeka skrštenih ruku:

- Nismo bespomoćni, imamo sredstva da istražujemo i stvorimo infrastrukturu. Imamo moralnu dužnost da to uradimo, jer smo naše znanje stekli u razmeni sa sirijskim kolegama. Zato je važno da im sada vratimo znanje i tehnologiju i da se založimo za to da ovo kulturno blago ne bude zauvek izgubljeno.

POVEZANE VESTI

Subota 10.10.2015. 20:27
da li je_pa ne daj bože.Koliko su toga varvaari aMeri po svetu uništili.Šta oni znaju o kulturi,istoriji plemenitosti-ništa.Za njih je to nepoznanica.
Subota 10.10.2015. 10:25
"Ne Rusi ce da je izbave" !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online