Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 11.10.2015.
11:12
blic.rs A

Evo kako je Amerika dovela do haosa u Siriji

Barak Obama, predsednik SAD, izgleda da nikada nije stvarno želeo da sirijskim pobunjenicima obezbedi obuku i opremu. Sada su zvaničnici njegove administracije priznali da je ovom programu praktično došao kraj. BBC prenosi šta se sve u vezi sa ovim programom dešavalo iza zidova Bele kuće.

Reuters
Potpuni fijasko američke politike na Bliskom Istoku: Barak Obama

Nakon ustanka 2011. protiv Bašara el Asada, predsednika Sirije, pomaganje pobunjenika je za mnoge na Zapadu bilo sinonim za pomaganje demokratije i slobode.

Ali, bilo je neslaganja oko toga da li im treba obezbediti i teško naoružanje i ozbiljnije pomoći. Godinama su Obama i njegovi saradnici odbijali da kategorično kažu: "Nećemo to da radimo". Umesto toga, odluka je odlagana.

Četiri godine kasnije rezultat je podeljena sirijska opozicija, jačanje Islamske države i humanitarna katastrofa koja se širi po Evropi. Prošle godine, potezom koji je više bio simboličan nego ozbiljan, Obama je zatražio od Kongresa novac za finansiranje programa kroz koji bi američko vojno osoblje moglo da obučava pobunjenike u preciznom gađanju, navigaciji i drugim veštinama. 

Obuka pobunjenika

Cilj je bio da se obuči oko 15.000 pobunjenika u Jordanu i drugim državama kako bi se oni potom vratili u Siriju i borili. Međutim, zvaničnici Ministarstva odbrane SAD prošle godine objavilo da se svega četvoro ili petoro regruta iz programa zapravo vratilo u borbu.

U nedavnom govoru u Beloj kući, Obama je delovao frustrirano objašnjavajući "neuspehe" ovog programa obuke i opremanja. U subotu su američki zvaničnici novinarima objavili da je program modifikovan.

- Napravićemo neku vrstu pauze operativne pauze - navela je Kristin Vormut, podsekrertar za odbranu. 

Vođe pobunjenika dobijaće sada, po njenim rečima, samo osnovne pakete opreme, ali je obuka boraca stopirana. Priča o ovom katastrofalnom programu potiče još iz prvih dana ustanka na Bliskom istoku, a Robert Ford, bivši američki ambasador u Siriji, pratio je celu dramu iz prvog reda.

On se dao, u naizgled beznadežan zadatak, da sirijsku opoziciju naoruža američkim oružjem. Iako je Sirije bilo svuda u vestima i promenama unutra zemlje, ona i dalje nije bila od životne važnosti za strateške interese SAD. zbog toga je ostala pitanje niskog prioriteta za zvaničnike Obamine administracije. 

Tanjug/AP
Sada su Siriju preplavili teroristi: Islamska država je doživela ekspanziju

Ili Asad, ili teroristi

Kada je Asadov režim 2012. počeo da posrće, Ford je verovao da SAD treba da se umešaju u sukob podržavajući pobunjenike, inače bi Sirija upala u stanje anarhije i postala "još jedna Somalija ili Jemen".

Ford je govorio zvaničnicima administracije da bi trebalo da naoružaju pobunjenike i tada tvrdio da će im, ako SAD ne pomognu, ekstremisti dati novac i privući ih u svoje organizacije. Među onima koji su podržavali njegov pristup bili su Dejvid Petreus, tadašnji direktor CIA, Hilari Klinton, državna sekretarka SAD i veći deo spoljnopolitičkog establišmenta u Vašingtonu, kako demokrata tako i republikanaca. 

Na drugoj strani su tada bili Obama, najviši zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost i većina Amerike.

- U početku je argument bio: "Ne poznajemo ih dobro". Kada smo ih bolje upoznali, bilo je "Oni nemaju baš dobro poreklo" - naveo je Ford za BBC i dodao da pobunjenici nisu bili "ideološki čisti" onako kako su američki zvaničnici želeli.

Obamini savetnici za nacionalnu bezbednost su tvrdili da je Sirija barem relativno stabilna dok je Asad na vlasti, predstavljajući izbor: Ili da Asad ostane ili da Siriju preplave teroristi. Na kraju se, kako tvrdi BBC, desilo najgore od obe ove opcije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 12:12
Sta je bilo bilo je. Pukli ste, sad gledajte i ucite kako se ciste teroristi.
Nedelja 11.10.2015. 12:51
Америка прво поткупљује издаице парама а онда кад јој више не требају их пушта низ воду. Тако је урадила са Слободаном Милошевићем, тако ће да уради и са Вучићем. Само да не успе у Сирији као што је успела у Србији и свим српским земљама где је за десет година уз помоћ Слободана Милошевића и његових ученика окупирала сваки педаљ, оно што Турцима није успело за 500 година па сада његови јањичари само довршавају посао.
Nedelja 11.10.2015. 19:44
Da vas ne bi zamarali stalnim brisanjem komentara:sve što ste napisali-da tako je!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online