Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.10.2015.
04:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Putinu važnija Sirija od Asada

Ruski vazdušni udari na Siriju ne znače i borbu za nužni opstanak sirijskog predsednika Bašara al Asada na vlasti. Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prioritet je da stvori političku klimu u kojoj će Zapad prihvatiti Asada kao jednog od sagovornika u temi o budućnosti Sirije i njegovo učestvovanje u tranzicionoj vlasti. Kada i ako se to dogodi, zatreba li, Putin može da žrtvuje sirijskog vođu, odnosno da ponudi mu azil u Rusiji, ali tek pošto osigura ruski uticaj u Siriji.

Reuters
Slobodna sirijska armija u gradu Dera

Najpre to može postići vojnim uspesima protiv terorističke organizacije Islamska država i drugih grupa. Putin po svaku cenu želi da ima kontrolu nad Sirijom, strateškom zemljom na Bliskom istoku, jer kao iskusan i vešt političar te bivši obaveštajac dobro zna da će onaj ko bude kontrolisao Siriju držati u rukama ključ celog Bliskog istoka. Mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca koji traje već više od 70 godina nikako ne može da prođe bez Sirije i zbog toga velike regionalne sile kao što su Iran, Saudijska Arabija i Turska po svaku cenu žele da ojačaju svoj uticaj na nju.

Ono u šta je Putin siguran jeste da će rat u Siriji kad-tad morati da se završi, te da će sve zaraćene strane morati da sednu za pregovarački sto i dogovori se o budućnosti Sirije. A tog dana, kada Putin bude držao u rukama sve konce, svima će postati jasno da Asad može da ode, a Putin da ostane.

Uprkos najavi kopnene akcije na teritoriji pod kontrolom Islamske države u kojoj bi uz sirijsku i iransku vojsku i borce Hezbolaha, učestvovalo i oko 150.000 ruskih vojnika i ruskih dobrovoljaca, moguće je da do nje uopšte ne dođe zbog pretnji SAD i NATO-a. U tom slučaju ruske vojne snage odustale bi od kopnene akcije, ali bi ostale u Siriji i po svaku cenu čuvale sirijskog predsednika kao saveznika. Njegov ostanak na vlasti daje Putinu legitimitet da ruske vojne snage ostanu u Siriji kako bi Rusija imala dominaciju na Bliskom istoku.

Putin se odriče saveznika pod teretom sve težih sankcija. Moguće je da će se Putin nakon vojnih uspeha protiv ID i ostalih grupa odreći saveznika Asada i složiti se s njegovim odlaskom na Međunarodni sud za ratne zločine. To bi se moglo dogoditi ako sankcije opasno ugroze rusku ekonomiju.

Rusi bacali kasetne bombe?

Rusija je u Siriji prvi put u vazdušnim napadima upotrebila novi tip kasetnih bombi, saopštio je u nedelju Hjuman rajts voč. Bombe su namenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrebljene su pre nedelju dana u napadu jugozapadno od Alepa, navodi HRV. Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon delovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe, takozvane zvončiće, rezultirajući civilnim žrtvama za vreme napada, ali i kasnije.

Nafta je ključ

Oporavak Rusije zavisi isključivo od cene nafte i tu bi trebalo tražiti jedan od glavnih, ako ne i najvažniji motiv Rusije za mešanje u građanski rat u Siriji. Onaj ko ima uticaj na Bliskom istoku, utiče i na cene nafte i upravo je to Putinova misija. S Iranom i Irakom u savezništvu, Putin se može nametnuti Evropi kao jedina opcija za snabdevanje naftom i gasom, o čemu Rusija odavno otvoreno govori. Čak i produbljivanje i širenje konflikta dovešće do rasta cene nafte, što bi opet Rusiji išlo naruku.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 06:33
И америци је била важнија Либија од Гадафија . И америци је била важнија Србија од Слободана Милошевића . И америци је био важнији Ирак од Садама Хусеина . И америци је била важнија Украјина од Виктора Јануковича .
Utorak 13.10.2015. 15:38
Kako se Asad svakim danom primiče izvorištima nafte i naftovodima, tako raste panika kod USA i EU. Samo neka se bune. Razumijem ih. Propadaju im velike pare jer jeftine nafte više neće biti. Sad neće više moći da ukradu i otmu nego će morati da plate pa da klate”. Teško im pada jer nijesu naučili da plate nego samo da otmu milom ili silom. Milom više nema a silom više ne mogu pa ih je muka uhvatila. USA i Britanija se pored štete koju imaju i koju će u budućnosti imati, USA i Britanija se najviše boje javnog razotkrivanja terora, ubijanja, razaranj i pljačke cijelog svijeta pred svojim građanima jer njihovi građani misle da su "IZUZETNI", da su bogom dane nacije koje su superiorne u radu, kulturi i nauci i da zato žive bolje od ostatka svijeta. Pojma nemaju odakle dolazi njihov dobar standard i blagostanje. Boje se javne bruke pred cijelim svijetom. Njihovo javno mnjenje je ključ mira u cijelom svijetu. Ali moraće da shvate da sada i drugi mogu da odbrane svoja bogatstva i da plijena od pljačke više neće biti. Moraće na djelu da pokažu da su izuzetni. Njihovi vladari razotkrivanje i pokazivanje itine pred sopstvenim građanima. To više ne mogu zaustaviti a ni bombama spriječiti kao do sada.
Utorak 13.10.2015. 13:38
Sta ovaj novinar naprica. u cijoj je on sluzbi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online