Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.10.2015.
21:16
Tanjug A

Putin otkrio nešto novo u vezi sa Sirijom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je posle nedavnog susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom u Moskvi uveren da je on spreman na dijalog sa sirijskom opozicijom, kao i da se ne protivi da Rusija podrži naoružanu opoziciju spremnu da se bori protiv Islamske države" IS.

Reuters
Imali ooooozbiljan razgovor: Bašar i Putin

Putin je na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" rekao da sirijsko rukovodstvo treba da uspostavi "radne kontakte sa onim opozicionim snagama koje su spremne za dijalog" i da je shvatio da je Asad "na takav dijalog spreman".

Moskva razmišlja kako da u praksi sprovede dogovore sa Asadom o mogućnosti pružanja pomoći opoziciji u borbi protiv IS, navodi RIA Novosti.

Putin je ponovo rekao da je "apsolutno pogrešno" postavljati pitanje odlaska Asada sa vlasti, jer to treba da odluči sam sirijski narod.

Predsednik Rusije nije isključio sprovođenje političkih reformi u Siriji pod međunarodnom kontrolom, ali da ona bude nepristrasna, a ne "angažovana" koju bi sprovodila jedna ili grupe država.

Ističući da je potrebno "odvojiti terorističku pretnju od unutrašnjepolitičkih problema", Putin je rekao da je "velika greška" to što američka vojska opoziciju Sirije snabdeva protivtenkovskim sistemima i obučava njihove jedinice, baca im iz aviona oružje i municiju.

- Mislim da će to oružje pasti u ruke terorističkih organizacija - kazao je predsednik Rusije, izrazivši istovremeno nadu da SAD neće sirijskoj opoziciji predati mobilne protivavionske raketne sisteme.

"Bolje je ratovati protiv terorista u Siriji, nego ih čekati u Rusiji"

- U Siriji je sada tolika količina municije, stiče se utisak da je municija i oružje skupljeno iz celog Bliskog istoka. Tamo se stekla kolosalna sila i zaista se postavlja pitanje: Odakle toliki novac - rekao je Putin.

Govoreći o operaciji ruskog vazduhoplovstva u Siriji, predsednik Rusije je rekao da ruska vojska dejstvuje uspešno, ali da terorizam još nije pobeđen.

- Bolje je ratovati protiv terorista u Siriji, nego ih čekati u Rusiji - rekao je Putini.

Ukazujući još jednom na odsustvo želje zapadnih zemalja da pruže pomoć ruskoj avijaciji, on je ipak izrazio nadu da će, u svetlu uspostavljanja vojnih kontakata, biti dostignuti politički međunarodni dogovori o Siriji. Pritom, upozorio je da bi podela Sirije dovela do jačanja sadašnjeg konflikta i njegovog neograničenog trajanja.

- Podela Sirije, mislim, najlošija je varijanta, neprihvatljiva - kazao je Putin.

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 00:10
Kako je car planirao tako ce biti
Četvrtak 22.10.2015. 21:30
Novac, oruzje i ljudstvo stize iz amerike. Sve to finasira americka sekta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online