Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2015.
08:33
B. Božin - Vesti A

Nemačka u ćorsokaku

Iako su bavarski demohrišćani postavljali ultimatume i otvoreno pretili da će biti "zatvaranja granica sa Merkelovom ili zatvaranja granica bez Merkelove", kompromis koji je u nedelju posle deset sati zasedanja postignut na koalicionom samitu u Berlinu pokazuje da je kancelarka Angela Merkel još jednom demonstrirala svoju moć i u najvećem delu uspela da sprovede svoju liniju u politici prema izbeglicama.

Reuters
Uspela da sprovede svoju politiku prema izbeglicama: Angela Merkel

Šef Bavarske Horst Zehofer nije uspeo da progura zahteve o gornjoj granici za izbeglice i o podizanju ograda na granicama, koje je uoči samita postavljao kao ultimatum i zbog čega je pretio i raspadom koalicije.

Susret je počeo pod velikom tenzijom i već posle par sati ostao zaglavljen zbog nesuglasica sa šefom socijaldemokrata Zigmarom Gabrijelom, koji je napustio samit, pa su Merkelova i Zehofer nastavili pregovore u okviru Unije. Gabrijel se usprotivio uvođenju tzv. tranzitnih zona, velikih logora gde bi se po ubrzanom azilantskom postupku odlučivalo ko ima pravo da ostane, a ko će biti odmah vraćen.

Bavarac brani dogovor

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman zahtevao je da socijaldemokrate hitno promene kurs po pitanju tranzitnih zona, jer optužbe iz SPD-a da Unija želi da napravi "ogromne zatvoreničke zone za izbeglice" su po njemu neozbiljne.
- Činjenica da se neko ne pušta da dalje putuje u zemlju, ne znači oduzimanje slobode - poručio je Herman.

Šef SPD-a je to smatrao pravno nedopustivim i umesto toga predložio tzv. zone za registraciju, s tim da oni azilanti koji se ne registruju, ne bi imali pravo na finansijsku pomoć.

Dogovor koji su postigli demohrišćani sadrži sledeće: Broj izbeglica će biti redukovan, iako gornja granica nije navedena, predviđene su tranzitne zone za azilante, a nemačka granica će biti još bolje osigurana. Planiran je i "zajednički centar za policijsku saradnju u neposrednoj blizini granice i zajedničke policijske patrole duž zelene granice". Ono što se verovatno neće dopasti SPD-u je dogovor Unije da se pridruživanje porodice za azilanta koji nije direktno ugrožen odlaže za period od dve godine.

Osim toga, predviđen je jedinstveni dokument za izbeglice koji treba da olakša registraciju i kontrole.

Da bi se izbegao novi talas izbeglica iz Avganistana, Nemačka će produžiti svoje vojno angažovanje u toj zemlji, a "zaštitne zone" unutar države će nuditi utočište za izbeglice, dogovor je CDU-a i CSU-a.

Opet samit

Nedeljni samit je bar uspeo da ponovo uvede logiku u koalicionim odnosima, odnosno da su demohrišćani najsložniji u tome da budu protiv socijaldemokrata. Sledeća runda pregovora trebalo bi da se nastavi u četvrtak, u pokušaju da se dođe do rešenja koje će odgovarati i SPD-u, što je nova proba za Merkelovu.

Sada je ostalo da koliko-toliko izmireni demohrišćani izvrše pritisak na SPD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online