Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.11.2015.
08:15
B. Božin - Vesti A

Ministarstvo za antirusku propagandu

Hladni rat između Rusije i Zapada sve više se usijava. U Istočnoj Evropi se trenutno gradi masovna medijska mreža protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, a razmere i troškovi ovog medijskog rata se provlače kroz razne izvore finansiranja, piše sajt Infokop.

Tanjug
Prodor na istok: Federika Mogerini

Nemački građani finansiraju medijski rat EU, tvrdi ovaj portal ada pri tom o tome ne znaju ništa jer se stvari dešavaju izvan javnog radara. Činjenica je da zapadne vlade plaćaju novinare u Istočnoj Evropi za neku vrstu antiputinovskih izveštaja na ruskom jeziku.

Kop onlajn već mesecima piše o tajnom medijskom ratu, a sada je i savezna vlada u Berlinu otkrila njegove dimenzije u odgovoru na tzv. malo pitanje partije Levice u Bundestagu. Još od 1. septembra Ist Strakom task fors, pod vođstvom Britanca Žila Portmana, vuče konce iz pozadine kao neka vrsta evropskog "super-propaganda-ministarstva" pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove, a nijedno od njih ne podleže parlamentarnoj kontroli EU, podvlači se u tekstu.
Podsetimo, cilj nove organizacije je u martu predstavila evropska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini - a to je "širenje EU ciljeva u istočnom susedstvu", što praktično znači pomoć "nezavisnim medijima" u Rusiji, Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Ako se novinari u Istočnoj Evropi obučavaju i plaćaju, onda se ne mogu nazvati "nezavisnim". Izveštavaju li ti antiputinovski novinari zaista objektivno o Kremlju ili o zapadnoj ruci koja ih hrani? - postavlja se pitanje.

Štajnmajerov dil

"Dojče vele", koji finansira nemačka vlada, pomaže u izgradnji tzv. nezavisnih medija i obučava novinare, što je deo dila koji je nemački šef diplomatije Štajnmajer najavio još u aprilu.

Istočna Evropa je sve više lopta u rukama NATO-a i EU političara, koji istresaju poreski novac i podstiču antirusko raspoloženje.

- Pri tom Zapad navodi smrtonosni argument da to radi zato što Putin radi isto na drugoj strani, dakle, priznaje da igra po njegovim pravilima. Međutim, upravo to je ekser na mrtvačkom sanduku evropske slobode medija - konstatuje Infokop.

I NATO u igri

Amerikanci su takođe umešani u ovaj medijski rat. NATO vodi u Rigi specijalni centar za strateške komunikacije kao sopstvenu centralu za propagandu. Ukrajina ima ministarstvo za propagandu koje zapadnim novcem ciljano raspiruje antirusko raspoloženje. U Estoniji postoji TV na ruskom jeziku ERR, a slično se planira i u Litvaniji i Letoniji.

Sve to se plaća preko različitih finansijskih instrumenata EU i država članica. Pri tom njihovi građani ne znaju koliko ministarstvo propagande zapravo košta, šta radi i odakle sav taj novac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 08:45
Jad i bijeda, služe se lažima i propagandom već odavno, mi smo to osjetili kao narod na ovim prostorima najbolje ! Šta je najgore, još uvijek traje, ali im je Putin trn u oku i kamen spoticanja u njihovim morbidnim i egoističkim planovima !
Četvrtak 05.11.2015. 12:43
Dalo još neko veruje zapadu i aMerici kad ni oni sami sebi ne veruju.Živela Rusija zemlja istine i pravde.
Četvrtak 05.11.2015. 12:45
Ova mumija od Mogerini baš priliči hladnom ratu,kao da su je sad izvukli iz zamrzivača.Žena monnstrum.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online