Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.11.2015.
16:33
Tanjug A

"Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak"

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

Reuters
Oštre reči na račun Kine i Rusije: Ešton Karter

On je dodao da usled toga "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike", prenela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre reči ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

- Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera.

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti "iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem".

Pored toga, "inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije", kaže Karter.

- Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju - dodao je on.

Na Reganovom Forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.

Ostrva u Južnokineskom moru

Šef Pentagona dodao je i da su SAD "duboko zabrinute" da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

- SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva u Južnokineskom moru - rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog "perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve".

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.11.2015. 17:24
Oce reci da su Kina i Rusija prepreka americkom porobljavanju svijeta. Promislju Bozijem je tako,.
Nedelja 08.11.2015. 17:31
Vidi,vidi.Pa to rade Rusija i Kina-ovo je neki lapsus.Ko danas ugrožava svetski poredak.Da vi iz vesti nioste pogrešili ili ovo što je na vašoj slici se nije adekvano izrazilo.Svetski poredak ugrožava nacci savez aMeerika-NATO-EU.Šta ovom sa slike nije jasno,čini mi se to nije čovek već amerikanac.
Nedelja 08.11.2015. 20:37
:D))) ovaj Ešton Karter mi dodje kao neki americki kvisko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online