Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2015.
14:27
Tanjug A

Puč na Merkelovu već izvršen: Ko su trojica Nemaca koji su jači od nje?

Među demohrišćanima ključa - trojica vodećih političara "torpeduju" političku kulturu dobrodošlice, za koju se Angela Merkel zalaže u prijemu izbeglica.

Reuters
Da li je ovo kraj Merkelove?

U nemačkim medijima se već nekoliko dana postavlja pitanje razvlašćenja i puča, ocenjuju nemački komentatori.

Merkelova je, svojom politikom "otvorenih vrata" za izbeglice, okrenula protov sebe Nemce, koji bi joj dali svega 34 odsto glasova, ali i trojicu najmoćnijih ljudi demohrišćana - Bavarca Horsta Zehofera, šefa Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske stranke" njene svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i ministre finansija i unutrašnjih poslova, Volfganga Šojblea i Tomasa de Mezijera.

Reuters
Angela i Tomas de Mezijer

Bez emocija

Protiv njene politike prema izbeglicama koje prazne budžete opštna, pokrajina i savezne države, Merkelova, izgleda, ima De Mezijera, ozbiljnog Prusa čije je organizacone sposobnosti i sama hvalila, popularnog među Nemcima, dugogodišnjeg člana njene CDU koji je više puta, kada su analitičari procenjivali da mu se približava kraj, uspeo bez puno reči i emotivne mimike da preskoči prepreke.

Tanjug/AP
Volfgang Šojble

Nosilac nade

Za Šojblea, najstarijeg člana Vlade i jedinog koji se od pada Berlinskog zida neprekidno nalazi na vladajućim funkcijama, večitog kancelarskog kandidata, bliskog saradnika Helmuta Kola i poslanika Bundestaga neprekidno od 1972. godine, kaže se da je za mnoge demohrišćane već postao nosilac nade.

Reuters
Horst Zehofer sa Angelom

Samodemonter

Kada je reč o Zehoferu, lideru konzervativnih Bavaraca kome su mnogi, pre nekoliko godina, zbog privatnog života, prebacivali političku samodemontažu, a on ih se sve "nadigrao" tvrdnjom da svoju decu - i bračnu i vanbračnu, voli - tvrdi se da zna da pokupi političke poene.

On je u poslednje vreme, posebno zbog izjava da će, ako se ne ograniči ulazak izbeglica, pred Ustavnim sudom tužiti Berlin, izazvao puno i halabuke.

Puč se već dogodio

U ovom "buntu muškaraca", Merkelova, kako danas prenose mediji, za sada ćuti.

- De Mezijer i Šojble su, jasno je, potpuno drugačijeg mišljenja od Merkelove - smatra glavni i odgvorni urednik magazina za političku kulturu "Cicero" Krištof Švenike u jednoj TV emisiji, objasnivši slikovito da je oni hvataju za volan, pošto imaju utisak da vozi u pogrešnom smeru.

- Puč se već dogodio. On se događa u ovom momentu - kazao je Švenike.

Saterana u ćošak?

Politikolog Karl Rudolf Korte imao je, međutim, drugačije mišljenje i tvrdio da će Merkelovu i sada, kao i ranije, štititi njen "pancir popularnosti". Merkel, smatra Korte, vlada suvereno.

- Ko jednu takvu osobu pokuša da sruši, srušiće se zajedno s njom - kaže Korte, koji je ocenio da je paradoksalno pričati o puču protiv Merkelove.

Istraživač partijskog života iz Bona Tilman Majer smatra da je Merkelova došla u defanzivu, ali da nije "sabijena u ćoše" i da ne stoji tik pred razvalšćenjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online