Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2015.
15:20
Tanjug A

Moskva napala Rojters zbog "ekskluzivnog izveštaja" o Siriji

Zvanična Moskva kritikovala je u petak britansku agenciju Rojters zbog "ekskluzivnog izveštaja" o navodnom nacrtu plana Rusije za rešavanje krize u Siriji.

Reuters
Izveštaj nije sadržao rusku stranu iako je ona uredno poslata Rojtersu

U "ekskluzivnoj priči" objavljenoj 10. novembra, Rojters navodi da je došao u posed nacrta ruskog plana za Siriju koji predviđa "proces ustavne reforme (u trajanju) do 18 meseci", a koji je bio pripremljen za multilateralne razgovore o sirijskoj krizi ove sedmice u Beču, izvestila je "Raša tudej".

Rojters je zatražio komentar ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je dobio, ali je odlučio da ga ignoriše u svom izveštaju, navode ruski zvaničnici.

- Novinska agencija nas je zaista kontaktirala pre pisanja ove informacije...i dobila komentar da ta informacija ne odgovara realnosti - rekla je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

- Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je Rojtersu da je Moskva u kontaktu i konsultacijama sa svojim partnerima, ali je istaknuto "sa sigurnošću" da nikakav takav dokument nije u pripremi - rekla je Zaharova.

Portparolka MSP je navela da je nakon pola sata vest objavljena, bez komentara ruskog ministarstva, pozvajući se na "neimenovane izvore".

Da li ste zaista novinari?

Rusko ministarstvo je moralo da insistira kod britanske agencije da uvrsti zvanično saopštenje Rusije u svoj izveštaj, što je ona naposletku učinila u trećoj verziji vesti, gotovo četiri sata nakon izvorne informacije, kazala je Zaharova.

- Kao što vam je verovatno jasno, nikog nije bilo briga za ispravku, zato što se "međunarodna senzacija" već proširila. Imam legitimno pitanje za novinsku agenciju Rojters, koju u Moskvi predstavlja oko 50 dopisnika: Da li ste zaista novinari? Ako ne radite i (ne prenosite) komentare iz Moskve, ako vam se sve piše u Londonu, šta radite u Moskvi u ovolikom broju? - upitala je Zaharova.

Opet SAD umešale prste?

Zaharova je naglasila da se kontroverzni izveštaj poklopio sa incijativom Vašingtona da organizuje tri "radne grupe" o Siriji na sastanku u Beču.

Rusija je o ovoj "improvizaciji" obaveštena putem mejla od američke ambasade, što je usledilo kao iznenađenje, jer o incijativi nikada nije razgovarano sa Moskvom, dodala je ona.

Rusija se u predlogu dokumenta, koji se proširio u medijima, navodno zalaže da se sirijska vlada i opozicija dogovore o pokretanju procesa ustavnih reformi u narednih 18 meseci, posle prevremenih predsedničkih izbora.

Predlog ne isključuje učešće predsednika Bašara al Asada na izborima, za šta njegovi neprijatelji tvrde da je nemoguće, ako se želi mir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online