Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 19.11.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Pakt Rusije i Francuske

Rusija je dogovorila sa Francuskom vojni savez protiv Islamske države i time dobila podršku Pariza za akcije u Siriji. Međutim, niko u Kremlju ne veruje u dalekosežne domete te saradnje, ni da će ona makar ublažiti tenzije sa Zapadom.

Reuters
Relaista: Dmitrij Medvedev

Premijer Dmitrij Medvedev u Manili je izjavio da stav Zapada glasi: "Pusti neka svet ode dođavola, ali mi s Rusijom nećemo da sarađujemo."

- Oni smatraju da je Islamska država zlo, ali ne toliko veliko da bi u njegovom uništenju trebalo da učestvuju s nama. I zato nam poručuju: "Mi imamo svoje ciljeve u sirijskoj kampanji, a vi Rusi svoje" - objasnio je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, Zapad će čak protiv interesa sopstvenih naroda da pokušava da izoluje Rusiju, iako teroristi vode globalni rat.

- Naravno, Rusija će preživeti bez tih kontakata i pobedićemo u borbi s terorizmom. Možda i Zapad može da izdrži, ali pitanje je s kojom cenom - rekao je Medvedev.

Uprkos svemu, služba za informisanje Kremlja saopštila je da se Putin telefonom dogovorio sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom o "bilateralnoj i svestranoj saradnji u borbi s međunarodnim terorizmom".

- Delimično je dogovoreno da se obezbede tešnji kontakti i koordinacija vojnih i dejstava specijalnih službi u sirijskoj kampanji - saopšteno je iz Kremlja, a potom je Putin poslao naređenje raketnoj krstarici Moskva, komandnom brodu flote koja štiti sirijsku obalu i ruske vojne baze, da uspostavi kontakt sa francuskim nosačem aviona "Šarl de Gol", čija je pozicija nešto zapadnije.

Asad zna za jadac

I sirijski predsednik Bašar el Asad ostao je uzdržan pred francuskom kampanjom. On je rekao da će Parizu pružiti informacije s terena o Islamskoj državi, ako Francuska promeni stav prema krizi, ali da u to ne veruje.
- Ako Francuska ne bude ozbiljna u borbi s terorizmom nećemo traćiti vreme na nju - rekao je Asad i poručio da njegov odlazak s vlasti ne zavisi od konferencija po svetu, već od volje sirijskog naroda i parlamenta.

Ruski predsednik je naredio da se razradi plan zajedničkih dejstava s Francuzima na moru i u vazduhu i da se flota odnosi prema njima "kao prema saveznicima".

Međutim, Francuska već više od godinu dana učestvuje u koaliciji sa SAD, Velikom Britanijom i drugim zapadnim zemljama u bombardovanju položaja Islamske države u Siriji i Iraku koje nije donelo posebne rezultate.

Ni suze za Nigerijce

Daleko od pažnje svetskih TV stanica 32 osobe su poginule, a 80 ih je ranjeno u eksploziji koja je odjeknula na pijaci u Joli, na severoistoku Nigerije.
Osam ambulantnih vozila nije moglo pravovremeno da se izbori s tolikim žrtvama.
Pre nekoliko dana nigerijski predsednik Mahamud Buhari izjavio je da su teroristi Boko Harama "skoro poraženi".

Izvori zapadnih medija saopštavaju da će Francuskoj floti verovatno da se pridruži američki nosač aviona "Hari Truman". Taj brod plovi prema Persijskom zalivu, ali posle terorističkih napada u Parizu zaustaviće se u istočnom Mediteranu, kako bi podržao francusku flotu u napadu na tlu Sirije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 12:07
Tako je-veruj kerru ne veruj pedderu!
Četvrtak 19.11.2015. 13:30
Novi HIT Putina "Bolje pakt nego rat" !!!
Četvrtak 19.11.2015. 14:04
Treba im pomoc , sta ces nesposobni i najbolje bi bilo da se sto pre vrate za Rusiju ... a tako je sve to lepo obecavalo u pocetku (kad Patuljcina izadje u javnost sa svojim stejtmenom - obavezno sledi apel za ZAJEDNICKO delovanje) ... a sad podmece Medvedeva
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online