Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Utorak 24.11.2015.
19:51
Tanjug, Srna A

NATO poziva na mir, ali štiti Tursku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u utorak uveče da ta vojna alijansa stoji uz svoju saveznicu Tursku posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca na granici sa Sirijom, ali je takođe pozvao obe strane da pokušaju da ublaže krizu.

Reuters
Zabrinjava kad NATO pziva na mir

- Kao što smo više puta istakli, solidarni smo sa Turskom i podržavamo njen teritorijalni integritet - rekao je Stoltenberg nakon hitnog sastanka svih 28 članica NATO, sazvanog na zahtev Turske, prenela je agencija AFP.

 - Očekujem nastavak kontakata između Ankare i Moskve i pozivam na mir i deeskalaciju. Diplomatija i deeskalacija su važni za razrešenje ove situacije - istakao je šef NATO.

Turska je u utorak ujutru  oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Zabrinuti zbog postupka Turske

Diplomate prisutne na tom sastanku rekle su Rojtersu da niko od 28 članica NATO nije branio postupke Rusije, ali su mnogi izrazili zabrinutost da Turska nije ispratila ruski borbeni avion iz svog vazdušnog prostora.

- Postoje i drugi načini delovanja kada se radi o ovakvim incidentima - rekao je jedan neimenovani diplomata.

Turski predsjednik Tajip Erdogan branio je u utorak pravo Turske da štiti svoje granice nakon obaranja ruskog aviona, što je incident koji je "Turska pokušala da izbegne".

- Uprkos 10 upozorenja za pet minuta, jer se avion približavao našoj granici, on je i dalje kršio naš vazdušni prostor. Avion je oboren intervencijom naših aviona F-16 - rekao je Erdogan u Ankari.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da suspenduje sve vojne kontakte sa Turskom, prenio je Interfaks.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.11.2015. 20:37
Upravo "pentagon" dade saopštenje da Turska nije "oštećena" strana i da sada sama riješi to sa Rusijom. Boli Amere ĐORĐIJE za Turke. Brzo će to svi vidjeti. Svi znaju da je Erdoganov sin glavni i jedini kupac nafte od Islamske Države. Sad će to cio svijet znati. Kako ih Ameri mogu sada braniti kad svi znaju da oni finansiraju i naoružavaju Islamsku Državu? Nema više igranja žmurke. Počelo je otkrivanje ko sa kim i kako radi. Kazna slijedi. Poznajući ruse, kazna će biti temeljna, veoma duga i veoma bolna. Biće na svim poljima a ne samo na vojnom.
Utorak 24.11.2015. 20:13
Mir je odsvirao svoj relikvijum-sad ste svi na redu-zllikovci.Kad su naši oborili američki nevidljivi onda je naša bandditska vlast proglasila to ratnim zločinom i poslala ili htela da pošalje tog komadanta u Hag da mu se sudi,jer navodno po pravilima ratovanja avioni se ne obaraju,Tad je takodje bio povredjen vazdušni prostor jedne suverene zemlje.Samo naša bannditska vlast nam nije objasnila da se to odnosi samo američke avione.
Utorak 24.11.2015. 20:55
Sve je ovo organizovala i spremila NATO sekta, ovo je sve njihova ideja. Samo da bi isprovocirali Rusiju i krenuli u rat sa njom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online