Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.11.2015.
13:07 >> 13:56h
Tanjug, sputniknews.com A

Lavrov: Turci provociraju, ali nećemo ratovati s njima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da Rusija nema nameru da ratuje sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da posle obaranja ruskog aviona Su-24 bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

Reuters
Rusija nema nameru da ratuje sa Turskom, ali...

Lavrov je telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, koji je rekao da turski dispečeri nisu znali kojoj zemlji pripada oboreni Su-24.

- Turski ministar uveravao me je o nameri Ankare da očuva prijateljske odnose, i iznova i iznova ponavljao da Turska ima pravo da napadne svakog ko naruši njen vazdušni prostor - rekao je Lavrov.

Ocenio je, međutim, da napad na ruski borbeni avion liči na planiranu provokaciju, prenosi Tas.

- Sumnjamo u to da je u pitanju nenameran čin - rekao je Lavrov i istakao da je ruski bombarder Su-24 oboren nakon uništavanja naftne infrastrukture Islamske države.

Prema rečima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali da je istovremeno pokušao da opravda akciju turskih vazdušnih snaga.

- Čekali smo juče objašnjenje turske strane i na višem nivou, ali bolje ikad nego nikad - rekao je Lavrov posle telefonskog razgovora sa Čavušogluom, prenosi Tas.

Konsultacije Turske i SAD

Takođe, Lavrov je postavio pitanje da li je bilo konsultacije Turske i SAD oko incidenta.

- Pitam se da li se Turska konsultuje sa SAD oko obaranja bilo koje letelice u vazdušnom prostoru Sirije - naveo je Lavrov.

On je napomenuo da predstavnici ruske vlasti ne planiraju posete Turskoj kao ni prijem turskih zvaničnika u Moskvi. Lavrov je dodao i da preporuka građanima Ruske Federacije da ne putuju u Tursku nije odmazda prema Turskoj, već objektivna procena.

Visoki ruski zvaničnik ocenio je i da jučerašnja izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga "pokriva" tursku stranu i da je Moskvi poznato da takva izjava nije do kraja usaglašena sa svim članicama Alijanse.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.11.2015. 17:16
Turska, tradicionalno i po obicaju, "ponasa" se kao sto joj i dolikuje, kada treba da se bori protiv ID nigde je nema. Da Turska nije u NATO-u, Turska bi bila i ostala ono sto i jeste - dvolicna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online