Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.11.2015.
08:31
B. Božin - Vesti A

Prepad u zoru, pa u avion

Nemački dnevnik "Bild" bio je svedok dramatičnih scena deportacije jedne izbegličke porodice iz Srbije (čija se nacionalnost po običaju ne navodi), koja je zajedno sa još 30 azilanata poreklom iz Srbije i sa Kosova, trebalo da u pratnji pokrajinske policije Meklenburg-Forpomeranije bude sprovedena do aerodroma u Hamburgu, a odatle čarter-letom vraćena za Beograd i Prištinu.

Ispraćaj neželjenih: Policijski kordon na aerodromu sve do aviona

Policajci Nojbrandenburga su zajedno sa službenicima Ureda za strance krenuli u "nimalo jednostavnu akciju deportovanja, jer je reč o više porodica koje imaju malu decu", najavio je policijski komesar Markus Palentin.

- Dva puta nedeljno se izvode slične, noćne i nenajavljene akcije, jer tako imaju najviše izgleda za uspešnu deportaciju - kazao je komesar.

Reč je pretežno o izbeglicama iz Srbije, sa Kosova i iz Crne Gore, tzv. sigurnih zemalja porekla, koje već mesecima ignorišu naloge da moraju napustiti Nemačku.

Prema detaljnom opisu izveštača koji se pridružio ekipi za proterivanje nepoželjnih gostiju, učesnici akcije najpre su osigurali zadnji deo zgrade, u čijem prizemlju živi četvoročlana porodica iz Srbije. Jedan od policajaca objasnio je reporteru da mnogi azilanti beže tako od prisilne deportacije. Zato policajci zvone kod suseda, kako bi neopaženo ušli u zgradu.
Službenik Ureda za strance, posle ulaska u stan, pokazuje porodici pravosnažnu odluku o deportaciji. Odmah počinje žestoka diskusija. "To ne može, ne danas, mnogo sam bolesna", insistira majka.

Žena pada u nesvest, ne reaguje na obraćanje i lakše drmusanje. Njen devetogodišnji sin gorko plače, a zatim odlazi sa svojom malom sestrom u dečju sobu. Međutim, dečak se brzo vraća jer mora da prevodi za oca, pošto je mališan jedini u familiji koji govori nemački. Porodica tu živi tri godine.

Milom ili silom

Odbijeni azilant mora da napusti Nemačku u roku od 30 dana, inače će u suprotnom morati da se prisilom natera da otputuje. U ovoj godini je više od 15.000 osoba deportovano iz zemlje, a 25.000 je u istom periodu dobrovoljno napustilo zemlju. Do kraja septembra zavedena su imena 193.500 osoba sa statusom "obaveze da otputuju iz zemlje", ali još nisu proterani.

Otac je primoran da spakuje odeću i lične stvari.

Kola hitne pomoći su odvezla majku u bolnicu. "Čim postane ozbiljno, odjednom dobiju bolove ili se sruče pred našim očima. Ali, i to moramo da uzmemo za ozbiljno", kaže službenik Ureda za strance.

Sto povratnika

U Saksoniji i Saksoniji-Anhaltu je u sredu organizovana zbirna akcija u kojoj je 100 osoba vraćeno na Kosovo i u Albaniju.

Otac i deca s torbama su prevezeni autobusom do stanice. Oni smeju da ostanu dok ženi ne bude bolje, a onda mogu da se nadaju sledećoj noćnoj poseti, piše novinar "Bilda".

POVEZANE VESTI

Petak 27.11.2015. 20:33
"Meklenburg-Forpomeranije" - ovaj novinar vesti se moli da se pothitno ukljuci na farmu, bez prava na izbacivanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online