Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 27.11.2015.
21:30
informer.rs A

VIDEO: Zbog ovoga Turska treba da se plaši Rusije

Tenzije na relaciji Moskva-Ankara nakon obaranja ruskog aviona u Siriji u stalnom su porastu, mada su svetski lideri u više navrata apelovali na uzdržavanje od ishitrenih reakcija. Ipak, dođe li (a valjda neće) do otvorenog vojnog sukoba između Rusije i Turske, ovih pet ruskih oružja dali bi Kremlju nedvosmislenu prednost.

youtube.com/DjordjeSRB7
Lovac-bombarder Suhoj-34 može da nosi više naoružanja i goriva od turskog F-16

Su-34

Lovac-bombarder Suhoj-34 je 2008. zamenio starije modele Tu-22M i Su-24. U poređenju sa turskim F-16, Su-34 može da nosi više naoružanja i goriva, tako da ima duži domet. Rusija trenutno ima više od osamdeset aviona Su-34S, od kojih je oko petnaest u Siriji.

Posle obaranja aviona  24. novembra, treba očekivati da će Su-34 preuzeti veću ulogu u vazdušnom nadmetanju sa F-16, jer je bolji u odbrani i ima visoku upravljivost - sve to Su-34 čini tvrdim orahom za turski F-16. Su-34 postaje još opasniji protivnik kada se uzmu u obzir njegove vazduh-vazduh rakete AA-10 i AA-12. Raketa AA-12 ima domet od oko šezdeset milja (100 kilometara), dok turski F-16 ima američke raket AIM-120 AMRAAM, čiji je domet oko trideset milja (pedeset kilometara), što posebno može da izazove veću štetu turskoj strani u nekoj vazdušnoj borbi.

Krasuha-4  

Krasuha-4 sistem za ometanje je najnovije oružje elektronskog rata u ruskom arsenalu. Kao multifunkcionalna platforma širokopojasnog ometanja, ona može da poremeti radare na zemlji, u vazduhu (posebno AVAKS sisteme) i satelite u niskoj Zemljinoj orbiti. 

Ometanje je takvo da može da dovede do trajnog oštećenja ciljanih radio-elektronskih uređaja. Veruje se da ruski kontingent u Siriji poseduje platformu Krasuha-4, koji ima opseg od 300 kilometara, što je stavlja u prednost protiv turskog ometača KORAL. Krasuha-4 može da zaslepi AVAKS avione i oteža Turskoj da pravi slike iz vazduha u istočnom Mediteranu i Siriji, i podrije njenu sposobnost za misije protiv Rusa.

Krstarica "Slava"

youtube.com/Civil Reporter

Krstarica Moskva je izuzetno efikasna platforma koja ima šesnaest P-500 "bazalt" protivbrodskih raketa, šezdeset četiri PVO rakete dugog dometa S-300PMU Favorit, i dve rakete kratkog dometa OSA-M zemlja-vazduh. Ima i trodimenzionalni (3D) tragač radara.

Krstarica Slava je plutajuća tvrđava, i posle incidenta 24. novembra, glavni brod ove klase, Moskva je angažovana u sirijskoj luci Latakija, što predstavlja ozbiljnu pretnju budućim turskim vazdušnim operacijama u Istočnom Mediteranu. Slava ipak nije bez svojih problema, jer nema efikasno protivpodmorničko naoružanje.

Komandosi  

"Specialnoje Naznačenije" (snage za posebne namene) je opšti naziv za ruske specijalne jedinice Rusije. Ovi visoko obučeni komandosi sprovode širok spektar misija, uključujući, ali i ne ograničavajući se, na patrole dugog dometa, skauting, sabotaže, subverzije, gerilsko ratovanje i ciljana ubistva. Ruski elitni komandosi su verovatno jasna i prisutna opasnost za Tursku u ovom trenutku. 

U vreme kada je borba Ankare sa vojnim grupama Kurdistanske radničke partije (PKK) intenzivirana u jugoistočnoj Turskoj, a sirijske izbeglice nastavljaju da dolaze, nije nezamislivo da se visoko obučeni ruski vojnici uvuku na tursku teritoriju i stvaraju haos.

Sajber rat i psihološki rat

U svakoj nedavnoj međunarodnoj krizi u kojoj je Rusija učestvovala, protivnici Moskve su pretrpeli obimne sajber napade. Tokom krize 2007. sa Estonijom, rata u Južnoj Osetiji sa Gruzijom u 2008., na Krimu i u ratu u istočnoj Ukrajini u 2014-15, Rusija dokazala svoje kvalitativne i kvantitativne prednost u sajber ratovanju. Zajedno sa ovim, sposobnosti Moskve u psihološkom ratu - upravljanje medijima, podsticanja lokalnog stanovništva, i demoralizacije neprijateljskih snaga daju znatnu pretnju Turskoj.

POVEZANE VESTI

Petak 27.11.2015. 21:45
Turci, ne izlazite iz NATO-a - naje-bali ste samo tako - a tek cete u Iraku, verovatno uskoro kada se Sirija izbalansira.
Petak 27.11.2015. 23:41
Руси имају мозак и муда а Турци само бркове и они су им жути од Фашингтонске задњице!!!
Petak 27.11.2015. 22:31
Oooo turci, ima li među vama 3,14čkama neka za stiskavac,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online