Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.11.2015.
16:20
informer.rs, jutarnji.hr A

Evo zašto je Turska "pucala sebi u noge" obaranjem Su-24

Obaranjem Su-24 u Siriji, Turska je odsekla granu na kojoj sedi, piše Rojters u analizi događaja koji je potpuno poremetio odnose Ankare i Kremlja, a koji može imati i drastične posledice na svetsku geopolitiku.

Povezaniji nego što se misli: Najveće posledice Turska će imati u trgovini i energetici

Kako se navodi u analizi, rušenje ruskog aviona imaće višeslojne posledice po saradnju dve zemlje, a najveće posledice Turska će snositi u trgovini i energetici.

Turizam

- Posle nemačkih, ruski turisti su najbrojniji gosti odmarališta u Turskoj... Poziv ruskog državnog vrha upućen svojim građanima "da ne putuju u Tursku" verovatno će imati velikog odjeka, pa je jasno da će samo u Turizmu turska izgubiti milione dolara. Podsetimo, ruske turističke agencije takođe su najavile suspenziju turistički aranžmana u Turskoj.

Rusija razmatra mogućnost ograničenja ili potpune zabrane korišćenje ruskih luka za turske brodove, kao i zabranu korišćenja ruskog vazdušnog prostora za turski civilni avio-prevoz.

Ishrana

- Turska nije bila pogođena zabranom izvoza poljoprivrednih proizvoda na ogromno rusko tržište, što više neće biti slučaj... Turska može da zaboravi na odlične rezultate izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiji koji je u 2014. godini dostigao 6 milijardi dolara.

- Turska je, uz Egipat, najveći kupac ruskog žita. U prethodnoj godini Turska je kupila 4,1 miliona tona pšenice koja je završila u turskim supermarketima.

Carina

Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima

Reuters
Oboren avion - "pade" i saradnja

Gas i nafta

- Rusija je najveći snabdevač prirodnim gasom Turske. Ankara je godišnje od Rusije kupovala između 28 i 30 milijardi kubnih gasa, što je nešto na šta Erdgan posle obaranja ruskog aviona više neće moći da računa.

- Prema zvaničnim podacima Ambasade Rusije u Turskoj, Rusija je četvrti najveći snabdevač Turske naftom i naftnim derivatima.

Turski tok

- I sama najava otkazivanja projekta Turski tok, itekako bi trebalo da zabrine predsednika Erdogana i premijera Davutoglua jer će turski gubici biti nesagledivi!

Građevinarstvo

Ministar građevinarstva Rusije Mihail Menj rekao je da ne isključuje mogućnost da se turske građevinske firme povuku s ruskog tržišta.

Prema podacima ruske useljeničke službe, trenutno u Rusiji, s radnom dozvolom, boravi 87.680 turskih radnika, a više od jedne hiljade njih su građevinski radnici.

Jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija u Rusiji, "Enka", može da zapadne u problem. Naime, samo u 2014. godini kompanija je ugovorila građevinskih poslova za više od 400 miliona dolara, a samo od izdavanja kancelarijskog prostora zarađuje godišnje oko 100 miliona dolara.

Turske kompanije trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu "Moscow city" - toranj Istok i toranj Evolucija, kao i na infrastrukturi za potrebe Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. 

Osim toga, neki listovi navode da se može očekivati prekid platnog prometa između dveju zemalja. 

Kada se sve oduzme i sabere, Turska će posle obaranja Su-24 biti u višemilionskim gubicima, koje će teško imati odakle da nadoknadi.

POVEZANE VESTI

Subota 28.11.2015. 16:43
Позиција америчког подрепног инсекта има своју цену и обично је плаћа инсект....
Subota 28.11.2015. 21:27
Kad pocinju najavljeni pregovori Turske za ulazak u EU?? Pitam jer nesto bas i ne shvatam dobro. :D)) XD)))
Nedelja 29.11.2015. 04:08
Totalne gluposti , kao da su Azarbejdzan (gas) , Irak i Saudijska Arabija (nafta) sa druge strane planete Zemlje !? , EU (dovoljno za ishranu) , (turizam ???- pa gde ce Rusi na odmor :- EU viza ,sankcije ... Egipat ... Australija ??? ... odsada na odmor u Siriju , Iran ,Zimbabve ,Severnu Koreju ... budite sigurni u Srbiju nece) ... Rusi zaista umislili da ce se svetsko prvenstvo u fudbalu odrzati u Rusiji !? (gradjevinarstvo) ... Bas se nasla Rusija da se kurrci sa "tokovima" : - Juzni , Turski , Ukrajinski , Kineski "istorijski" (Kinezi ga stopirali) ... pa sad kome ce GUBICI biti nesagledivi ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online