Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 29.11.2015.
11:40
Tanjug, Srna A

Turska će morati da primi sve izbeglice vraćene iz EU

Lideri Evropske unije žele da sa Turskom u nedelju potpišu sporazum kojim se Ankari nudi novac i bliže veze sa EU u zamenu za pomoć u zaustavljanju priliva migranata u Evropu.

Reuters
Izbeglice će biti vraćane u Tursku u zamenu za...

Svestan očaja koji vlada u Evropi zbog dolaska gotovo milion migranata ove godine, turski predsednik Redžep Erdogan je tražio nagodbu, pri čemu su se diplomate iz 28 država EU do subote dogovarale o konačnoj ponudi.

Turski premijer Ahmet Davutoglu trebalo bi da se sastane sa 28 evropskih lidera u nedelju.

Merama koje je EU preduzela u poslednjih nekoliko meseci postignut je mali napredak u kontroli priliva migranata. Zimski uslovi će delimično usporiti priliv migranata tokom nekoliko meseci, ali je zbog zatvaranja granica na Balkanu, na desetine hiljada migranata ostalo "zaglavljeno", što evropskim liderima stvara dodatni pritisak i potrebu da što pre pronađu rešenje ovog problema. 

Samit u nedelju, koji je zakazan pre svega nekoliko dana, dodatno otežava činjenica da je Turska nedavno oborila ruski vojni avion na sirijskoj granici. To je zakomplikovalo evropske napore da se ponovo angažuje Moskva kako bi se pronašlo rešenje sirijskog pitanja i tako zaustavio priliv izbeglica iz Sirije.

Nakon sastanka izaslanika EU u Briselu koji je trajao do subote kasno u noć, diplomate su izjavile da je EU dogovorila "zajedničku ponudu", za koju smatraju da će Davatoglu dati svoj potpis. Pre početka samita, vlade treba da odobre ovu ponudu. 

Ostaje određeni stepen nervoze da bi Ankara mogla tražiti "nešto više", s obzirom na to da je Erdogan odlučio da ne prisustvuje samitu već će poslati svog premijera. - Turci uvek pregovaraju do poslednje sekunde - rekao je jedan visoki diplomata EU i dodao da nema razloga da i ovaj put bude drugačije.

Austrija traži sporazum o readmisiji

Reuters
Verner Fajman

Austrijski kancelar Verner Fajman ističe da EU za vizne olakšice od Turske očekuje potpunu primenu sporazuma o readmisiji, precizirajući, u intervjuu koji objavljuje bečki "Kurir", da očekuje i zajedničku zaštitu spoljnih granica EU.

- Za sve to imamo mapu puta - poručio je Fajman i dodao: - Turska sada želi tri milijarde godišnje kako bi novac investirala u škole i smeštaje. Mi ćemo se naći negde na sredini. Trenutno se u Turskoj nalazi 2,5 miliona izbeglica.

Prema njegovim rečima, EU će novac dati samo kada bude razjašnjeno za koje projekte će biti upotrebljena sredstva.

Na pitanje šta još želi turski predsednik, Fajman je kazao da priželjkuje opštu debatu o tešnjoj saradnji EU sa Ankarom.

Na konstataciju da u Austriji postoji odluka da bi pre prijema Turske o tome bio održan referendum, Fajman je priznao da bi u ovom trenutno građani glasali protiv članstva.

- I ja bih, pod ovim okolnostima glasao sa 'ne'. Zbog toga želimo da razgovaramo o svim oblicima saradnje, privilegovanom partnerstvu. Želimo intenzivnije odnose sa Turskom - naglasio je Fajman.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2015. 12:38
Nista se u glavama zapadno evropski politicara nije promjenulo . Bili su saveznici sa turcima prijje i za vreme Krimskog rata pa do danas. Sve protiv Rusije i Pravoslavlja.
Nedelja 29.11.2015. 12:06
Ако ово луду турско псето настави да изазива руског медведа неће избеглице враћати у Турску већ ће из ње бежати милиони Турака, јер ће од Турске остати само згариште.
Nedelja 29.11.2015. 19:36
Opet vucic ostao bez kompromisa - i dodatne kinte. :D)) Ne brini vucicu, niko (EU) tebe nece da skine sa vlasti, ovako si im ti cak i predobar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online