Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.11.2015.
12:40
Tanjug A

Ruski bombarder "zalutao" u Izrael: "Nećemo obarati jedni drugima avione"

"Jedan ruski ratni avion nedavno je iz Sirije ušao u vazdušni prostor Izraela, ali je taj upad rešen bez incidenta", izjavio je u nedelju izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Reuters
Ruski avion na kratko zašao u vazdušni prostor Izraela

Komentari Jalona dolaze u jeku pojačane zabrinutosti pošto je Turska u utorak 24. novembra oborila jedan ruski ratni avion, tvrdeći da je zalutao preko sirijske granice u njen vazdušni prostor i ignorisao ponovljena upozorenja da promeni kurs, što Moskva demantuje.

Ruski avion je ušao oko 1,6 kilometara u vazdušni prostor Izraela, ali je to odmah rešeno i on se vratio ka Siriji, rekao je Jalon za državni radio.

- To je očigledno bila greška pilota koji je leteo blizu Golana - dodao je izraelski ministar odbrane.

Odlična saradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne avione jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski vazdušni prostor u akcijama bombardovanja položaja Islamske države u Siriji, izjavio je viši zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane Amos Gilad.

- Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban - rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Taj sajt je ranije ovog meseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedeljne sastanke o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični. Koordinacija između dve zemlje ima za cilj da se spreče incidenti poput onih kad su turski lovci prošle nedelje oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Komentarišući taj incident, Gilad je rekao da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "ima mnogo razloga da mu bude žao" zbog tog poteza. Gilad je dodao i da je Sirija "mrtva zemlja" i da predsednik Bašar al Asad "prima platu, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije".

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2015. 16:46
Do sada sam mislio da je u pitanju ruska provokacija ... nego ovi Rusi se zaista ne snalaze u vazdusnom prostoru .... pravi amatteri !!!
Nedelja 29.11.2015. 18:35
:D)) Turska ce zbog ovoga morati i drugi obraz da okrene - znaci moze se i dogovorom kao sto je Izrael i Rusija ovim i pokazala. Da Turska nije imala sta da krije onda nije bilo ni razloga da se obori Su-24.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online