Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.12.2015.
07:45
I. Kozarski - Vesti A

Rusija spremna da ide sama i do kraja: Juriš na sirijski Rajhstag

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na zatvorenoj sednici Dume (donjeg doma parlamenta) rekao je poslanicima da vlada razmatra varijantu da oslobodi Siriju do reke Eufrat.

Reuters
Do pobede: Sergej Šojgu

Iza Eufrata su Kurdi, te je time Šojgu stavio do znanja da je reč o potpunom čišćenju Sirije od terorista. Naime, paralelno sa ratom odvija se diplomatski proces.

Rusija se uzda u postizanje političkog rešenja za Siriju, odnosno dogovora Bašara el Asada i favorita zapada oličenih u takozvanoj umerenoj naoružanoj opoziciji, koji bi se potom izborili s Islamskom državom i Džebhat al nusrom, odnosno terorističkom koalicijom okupljenom oko sirijske filijale Al Kaide.

Međutim, iz Šojguove izjave proizlazi da se Moskva sprema i za varijantu u kojoj ne bi došlo do takvog sporazuma, pa bi u tom slučaju sa sirijskom vojskom vodila rat do pobede.
Prema nezvaničnim izvorima izvorima iz Dume, jedan od poslanika pitao je Šojgua: "Gde je uslovni Rajhstag?" Odnosno, paralelom s konačnom pobedom u Drugom svetskom ratu u Berlinu, pitao je dokle je Rusija spremna da ide.

- Razmatra se i varijanta ratovanja do Eufrata - odgovorio je Šojgu, a poslanici su kasnije prokomentarisali da je mislio na grad Raku, sirijsku prestonicu Islamske države.

Pohvala avijaciji

Šojgu je pohvalio dejstva ruskog vazduhoplovstva u Siriji, a istog dana uništena je baza Islamske države kod Homsa i koncentracija terorista u provinciji Alepo.
Saopšteno je da je kod Karatejna otkrivena podzemna baza Islamske države, pa je SU 24 uništio komandni punkt, skladište municije i spavaonice. Kod Idleba SU 25 uništio je komandni centar i magacin o kojima je dobio informacije od sirijskih opozicionih oružanih formacija. Poginuo je i "guverner Idleba" iz redova terorističke grupe Ahrar aš šam, Abdul Salam Hamadum.

Šojgu je rekao da nije određen rok za kraj intervencije u Siriji.

- Ministar je objasnio da niko ne treba da misli i govori da će intervencija u Siriji brzo da se završi. Pre svega zbog toga što postoji stalan priliv novih terorista i odsustvo borbe s njima na drugim frontovima - kasnije je rekao poslanik Vladimir Gutjenov.

Poslanici Dume s ministrom su razgovarali i o mogućnosti da teroristi pobegnu iz Sirije u Irak i Libiju i tamo nastave rat, pa su zaključili da je neophodno da Rusija bude spremna na saradnju s antiterorističkom koalicijom okupljenoj oko SAD.

Naime, bliskoistočni mediji već su objavili da je glavar Islamske Države Abu Bakr al Bagdadi posle ranjavanja i lečenja u Turskoj pobegao u Libiju. Ta zemlja je u potpunom haosu posle rata sa Zapadom i teroristima i ubistva Moamera Gadafija.

U Libiji postoji izabrana vlada koja je pobegla u Tobruk, dok u prestonici Tripoliju funkcioniše vlada bliska Muslimanskoj braći. U pustinji su razna plemena potpuno suverena i ukupno dejstvuje najmanje pet vojski. U tom neredu Islamska država uspela je da mobiliše nekoliko hiljada terorista i zauzme veliku oblast oko Sirta, pa čak i delove Sirta i Derne u oblasti Kirenajka.

Zapadni mediji smatraju da će Islamska država osim Libije da udari i u Jordanu, kako bi se domogla nafte u te dve zemlje i obezbedila novac za nastavak i širenje džihada.

POVEZANE VESTI

Petak 18.12.2015. 08:41
Do kraja naravno... Samo što Sirija nije kraj nego početak? A i ne morate sami...
Petak 18.12.2015. 08:04
Rusija je naterana da oslobodi Siriju . Iza svega stoji amerka . Hteli su da vide Putinovu snagu i sada je trazili ste gledajte .
Petak 18.12.2015. 20:29
Senzascionalni naslov !!!!!!!!!!!!!!!!!! .... a CEO tekst posvecen zalaganju Rusije za postizanje politickog resenja .... ISIS-u neprestano stizu nove pristalice , a ne bi bilo na odmet da nam rusofiliski "eksperti" objasne koliko je od 100% (75% drzi ID , 20% umerena opozicija ) EKS sirijske teritorije u rukama Asada (ni Damaski pasaluk!?) . Trenutno se Rusi posvecuju ISKLJUCIVO samoODBRANI sistemima S400(zasto su im potrebni kada su na pocetku resili tj. obecali da ce Asad vladati celom teritorijom Sirije za par meseci - a sada su im izjave umerenije tj. u stilu , "ma samo da oslobodimo Raku" i da nam Turci "ne sruse jos po koji suhoj" !? ... te koliko je to "famozna" ruska "avijacija" oslobodila EKS sirijske teritorije (dosta nam je ruskog "sta ce biti" !?, jer nam je ruski sanovnik vrlo poznata knjiga ... Ubbise se rusofilcici ubedjivati svet kako su Patuljcina i Bacuskija "spas civilizacije" ....pitanje :- za samo godinu dana :- sta je sa Ukrajinom , sta je sa Kubom , sta je sa Venecuelom , sta je sa Crnom Gorom , Srbija na pragu EU , gde je Kina , gde je Iran - po sirijskom pitanju ... (solira Dr.rkajlo alijas Putin kao belosvetska susumiga) .... sta je sa Briks-om - svakodnevne demonstracije u Brazilu ... itd itd itd ... od ruskom uticaju ni U ... pobegose SVI od sugavog Dr.rkajla brze i gore nego kada se raspadao SSSR !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online