Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 24.12.2015.
14:07
avaz.ba A

Marihunana je dozvoljena, ali ne i knjiga o Srebrenici

Sud u Hagu zabranio je autoru Edvinu Giltaju distribuciju i prodaju knjige "De doofpotgeneraal", kao i sve promotivne aktivnosti u vezi sa tim delom.

rnw-nl
Haški tribunal u kojem se sudi i za zločine u Srebrenici

U knjizi je reč o holandskom bataljonu u Srebrenici čiji je jedan pripadnik, prema novodima autora, zabeležio zločine u bazi u Potočarima jula 1995. godine, ali je foto-rolna kasnije nestala bez traga u laboratoriji u Hagu, prenosi "Dnevni avaz”.

Autor optužuje bivšu pripadnicu holandske vojne obaveštajne službe (MID) kao odgovornu za skandal Ministarstva odbrane u Hagu.

Knjiga je već godinu dana u prodaji, a holandski mediji su zaprepašćeni mogućnošću da ona bude zabranjena u zemlji proklamovanih sloboda. Navodi se i to da bivša službenica MID-a smatra kako su događaji koji joj se pripisuju izmišljeni, kao i da nije ni dobila priliku od autora Giltaja da kaže svoju stranu priče.

Sukobo oko foto-rolne

U knjizi, koja je dobila dobru recenziju bivšeg holandskog ministra Jana Pronka, centralno mesto je sukob između dve strane unutar holandskog Ministarstva odbrane u dramatičnim danima nakon zločina u Srebrenici - jedne, koja je po svaku cenu htela da uništi foto-rolnu na kojoj su zabeleženi zločini nad srebreničkim Bošnjacima u bazi Dutchbat-a, i druge, koja je smatrala da ona ipak treba da bude dostupna širokoj javnosti.

Prema rečima Giltaja, bivši holandski general Van Bal je hteo da zaštiti pripadnike Dutchbat-a upravo držeći foto-rolnu daleko od očiju javnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.12.2015. 14:25
Kako to da price o zlocinima nad "bosnjacima" budu plasirane u javnost da bi dokazi volsebno nestali. Sve je to jedna te ista kuhinja lazi na djelu.
Četvrtak 24.12.2015. 15:08
Više puta sam jutros, pažljivo, pročitao najnoviju izjavu ambasadora SAD u Beogradu, gospodina Majkla Kirbija, o rušenju Vlade u Beogradu, otrčao zatim do prozora da pogledam, da se kojim slučajem nisam probudio u kakvoj afričkoj „banana državi“, ali, nije! Nisam, probudio sam se, zaključih, u Srbiji, u sred suncem okupanog Užica, a izjava g. ambasadora odnosi se na Vladu Srbije! Uz rezervu, da je izjava njegove ekselencije dobro prevedena, i izvinjenje ako su prevodioci zabrljali, kaže ambasador Kirbi doslovce, čitam jutros, „nema smisla, zašto bi mi (SAD) sad obarali Vladu (Srbije)“. I još dodaje „ja neću da menjam Vladu u Srbiji“, jer „kad pogledam sve pozitivno šta su uradile Dačićeva i Vučićeva Vlada i predsednik Nikolić, ekonomske reforme, dijalog sa Prištinom, kretanje ka EU, mi sve to podržavamo“. Privuče mi jutros pažnju i vest sa Tanjuga, izjava gospodina Džefri Saksa, profesora na Univerzitetu Kolumbija da bi „SAD trebalo da prekinu sa tajnim operacijama CIA čiji je cilj svrgavanje i destabilizacija vlada bilo gde u svetu“. Čitam Kirbija, čitam Saksa, i, ostah jutros zbunjen. Pa, kod nas u Srbiji, priča o svrgavanju Vlade više i nije tajna operacija, kao što je to svu da u svetu normalno i sasvim uobičajeno. Opet smo mi mimo svet! Kod nas se o tome govori javno, nema tu šta da se krije i zamotava, nema tu CIA šta da stavlja pod oznaku „strogo pov.“ . Eno izjave g. ambasadora Kirbija od 12. novembra ove godine, ne da mi lagati, u kojoj, opet doslovce, i opet, ako je prevod tačan, pita ambasador javnost Srbije „zašto bi mi (SAD) menjali Vladu sa kojom dobro sarađujemo?!?“, pa još dodaje da je „predsedniku Vlade Srbije“ rekao da on, ambasador SAD u Beogradu „nema interes“ da Vučić bude smenjen, a on, abmasador, „ne govori u Beogradu u svoje ime, nego u ime SAD“. U ovom smislu, prisetih se jutros još jedne izjave g. ambasadora Kirbija, izrečene ne tako davno, a prema kojoj „postoji jedna zajednička ideja koju EU zastupa, a to je da sve zemlje-članice EU imaju jake veze sa zemljama preko okeana“. Srbija, poručio nam je tom prilikom gospodin Kirbi, „ne mora da se pridruži NATO-u, ali treba da razmisli ko su njeni partneri i koji su ideali“. I, šta sad, razmišljam ja nešto jutros. Ako Vlada ne bude sarađivala, zna se šta će biti, a šta će biti ako narod ne bude sarađivao, ako ne prihvatimo partnere i ideale koji dolaze sa one strane okeana, ako odbijemo da o tome razmislimo još jednom? Da sve ovo što rade, rade tajno, ne krijem, bilo bi mi barem malo lakše! Živeo bih u iluziji. Ovako, stigne novogodišnja poslanica g. ambasadora, razveje mi iluzije, udari pečat na istinu o tome gde živim, i pokaže mi još jednom da džaba trošim ova slova…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online